Plutarh in Delfi - Sunčič, Maja (Monitor ISH, 2009)
V članku so predstavljene osnovne značilnosti Plutarhovih pitijskih dialogov (O pitijinih prerokbah, O zatonu preročišč, O črki E v Delfih). Plutarh govori o delfskem preročisču in preroški zmožnosti kot očividec, zato so pitijski dialogi dober vir za antropološko obravnavo. V prvem delu izbora iz pitijskih dialogov si bomo ogledali nekatere pomembne opredelitve pitij in sibil ter razlike med tipoma navdihnjenih prerokinj. V drugem delu izbora pa si bomo ogledali Plutarhovo razlago dvoumnosti prerokb in spremembe jezika, v katerem je pitija izrekala prerokbe.
Keywords: antična Grčija; prerokbe; preročišča; woman; ženske; Delfi