Pomen limfadenektomije pri raku endometrija - Takač, Iztok (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Limfogeno širjenje je glavni način razsoja raka endometrija. Bezgavke, v katere rak najpogosteje zaseva, se nahajajo ob medeničnih in retroperitonejskih žilah. Pelvična in aortna limfadenektomija se zato izvajata zaradi opredelitve razširjenosti raka, a tudi zaradi odstranitve rakastih celic. Metode. Limfadenektomija je indicirana pri bolnicah s srednjimin visokim tveganjem za prisotnost zasevkov v bezgavkah, kamor sodijo zmerno in slabo diferencirani tumorji, tumorji s prodorom v več kot polovico debeline miometrija, tumorji, ki se širijo v vrat maternice, ter svetlocelični, skvamozni in serozno papilarni tumorji. Pri bolnicah z nizkim tveganjem za prisotnost zasevkov v bezgavkah (dobro diferencirani tumorji, tumorji brez invazije ali z invazijo do polovice debeline miometrija) pomen limfadenektomije ni jasen. Zaradi načina limfogenega širjenja je potrebno odstraniti povrhnje obturatorne, zunanje iliakalne ter skupne iliakalne bezgavke. Notranje iliakalne, globoke obturatorne, globoke skupne iliakalne, presakralne in aortne bezgavke je potrebno odstraniti le pri bolnicah, pri katerih z zmrzlim rezom potrdimo zasevke v bezgavkah. Zaključki. Natančna limfadenektomija omogoča izbiro bolnic, pri katerih je potrebno dopolnilno zdravljenje. Njena poglavitna vloga je individualna prilagoditev ustreznega načina dopolnilnega zdravljenja.
Keywords: diagnostika; Endometrial neoplasms; endometrij; Endometrij, novotvorbe; ginekologija; Limfadenektomija; Lymphadenectomy; maternica; Neoplasm staging; Novotvorba, določitev stadija; rak (medicina)