Primarna preventiva malignih tumorjev kože - zaščita pred sončnimi žarki - Benedičič-Pilih, Ana (Zdravniški vestnik, 2001)
Izhodišča. Incidenca kožnega raka narašča v svetu in pri nas. Desetletja raziskav so razširila tudi razumevanje etiopatogenetskih vplivov in dejavnikovtveganja za razvoj malignih tumorjev kože ter spodbudila prizadevanja za uveljavitev njihove preventive. Uspehi preventivnih programov se ponekod v svetu kažejo v znižanju umrljivosti zaradi malignega melanoma kože. Primarna preventiva kožnega raka skuša posredovati znanje ter spremenitistališča in prepričanja ljudi o sončni svetlobi, da bi zmanjšali izpostavljanje njenemu delovanju. Zaključki. V prispevku obravnavava zaščitna priporočila glede izpostavljanja soncu. Najbolje je omejiti skupno izpostavljanje soncu. Naravni pristop k zaščiti pred soncem, ki vključuje iskanje sence, uporabo obleke in pokrival, je najboljša zaščita. Prispevki za zaščito pred soncem imajo pomembno vlogo v dodatni zaščiti zaradi uporabnosti in široke reklamiranosti. Ker vsaka porajavelost kože pomeni poškodbo kože, seodsvetuje tudi izpostavljanje napravam za umetno porjavitev.
Keywords: Kožne novotvorbe; kožni rak; Prevention and control; preventivna medicina; rak (medicina); Skin neoplasms; Sončenje, zaščita, zdravila; Sončna opeklina; Sunburn; Sunscreening agents; Ultravijolični žarki; ultravijolično sevanje; Ultraviolet rays