Oznaka poročila: ARRS-CRP-ZP-2018/7 ZAKLJUČNO POROČILO O REZULTATIH CILJNEGA RAZISKOVALNEGA PROJEKTA A. PODATKI O RAZISKOVALNEM PROJEKTU l.Osnovni podatki o raziskovalnem projektu Šifra projekta V4-1417 Naslov projekta Tehnologije reje prašičev in uporaba alternativnih krmil in naravnih dodatkov za namene proizvodov višje kakovosti v konvencionalnih in ekoloških rejah Technologies of pig rearing and use of alternative feeds and natural plant extracts for high quality products in conventional and organic husbandry systems Vodja projekta 11233 Marjeta Čandek Potokar Naziv težišča v okviru CRP 2.02.02Tehnologije reje prašičev za namene proizvodov višje kakovosti Obseg efektivnih ur raziskovalnega dela 1546 Cenovna kategorija D Obdobje trajanja projekta 07.2014 - 06.2017 Nosilna raziskovalna organizacija 401 Kmetijski inštitut Slovenije Raziskovalne organizacije -soizvajalke 416 481 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta 482 Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede 489 Emona, Razvojni center za prehrano, d.o.o. Raziskovalno področje po šifrantu ARRS 4 4.02 BIOTEHNIKA Živalska produkcija in predelava Družbeno-ekonomski cilj 08. Kmetijstvo Raziskovalno področje po šifrantu FORD/FOS 4 4.02 Kmetijske vede in veterina Znanosti o živalih in mlekarstvu 2.Sofinancerji Sofinancerji 1. Naziv Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Naslov Dunajska 22, 1000 Ljubljana Sofinancerji i - B. REZULTATI IN DOSEŽKI RAZISKOVALNEGA PROJEKTA 3.Povzetek raziskovalnega projekta1 SLO_ V projektu smo raziskovali različne tehnologije reje prašičev v povezavi z uporabo lokalno razpoložljivih oziroma alternativnih krmil za namene proizvodov višje kakovosti v konvencionalnih in ekoloških rejah. Projekt je organiziran v treh delovnih sklopih, v katerih so potekale kabinetne in eksperimentalne raziskave ter aktivnosti za prenos znanja do uporabnikov. V prvem sklopu aktivnosti smo zastavili tehnološko platformo znanja, kar je obsegalo pregled literature in sinteza informacij o vidikih reje prašičev za proizvode višje kakovosti, kar je bila v kasnejših korakih osnova za prenos znanja do uporabnikov. Sinteza informacij je bila pripravljena po naslednjih temah: i) kakšna mora biti tehnološka primernost oziroma kakovost surovine za predelavo v produkte posebne kakovosti, ii) kateri so dejavniki, ki nanjo vplivajo oziroma jo določajo kakor tudi iii) kakšna je vloga naravnih antioksidantov ter iv) kakšne so možnosti za zmanjšano uporabo dodatkov (soli, nitritov) v predelavi mesnin; za uporabnike je pomembno še poznati v) pomen tehnologije reje v kontekstu strategije zaščite znakov kakovosti (po EU) ali blagovnih znamk ter vi) okoljskega odtisa. Drugi sveženj aktivnosti je bil eksperimentalno analitične narave; posvečen spremljanju lastnosti v pitanju, zbiranju in analizi krme na izbranih modelnih kmetijah v povezavi z oceno kakovosti produktov ter ekonomskemu ovrednotenju rejnih sistemov. V tem sklopu je bil izveden tudi poskus v pitanju prašičev, kjer smo vključili krmne dodatke z antioksidativnim potencialom s ciljem oceniti njihov vpliv na kakovost in oksidativno stabilnost mesa ter mesnin; pri slednjih v povezavi z zmanjšano uporabo soli in nitritov. Tretji sklop aktivnosti je bil namenjen aktivnostim prenosa znanj, informacij in inovacij do uporabnikov. Z aktivno vključitvijo uporabnikov v vse aktivnosti (raziskave, delavnice, demonstracije) smo prispevali k vzpostavitvi mreže dolgoročnega partnerstva. ANG_ The project objectives were devoted to study different rearing technologies of pigs along with the use of locally available and/or alternative feeds for the purposes of higher quality products in conventional and organic pig fattening. The project was organized in three workpackages (WP), which were conducted as cabinet or experimental activities and as a transfer of knowledge to end-users. The first aim of the project was to provide a technology platform of knowledge, which consisted of the review and synthesis of the available literature/information relevant to rearing of pigs for the products of higher quality. The following aspects were adressed: i) technological suitability of raw material, ii) which are the factors important for technological suitability of raw material, iii) what is the potential of natural antioxidant supplements, iv) the role of natural antioxidants and iv) the possibilities to reduce the use of additives (salt, nitrite) in the processing of meat; v) the importance of rearing technologies in the context of strategies for quality labels (EU), brands and vi) environmental imprint. Second WP consisted of activities of experimental and analytical nature which were dedicated to the follow-up of fattening performances on the selected pilot farms, the collection and analysis of locally available feeds used on these farms, and finally the economic assessment. Within this workpackage fattening experiment was conducted aiming to evaluate antioxidative potential of feed additives (hops, tannins) and their impact on the quality and oxidative stability of meat and meat products in conjunction with the reduced usage of salt and nitrites. The third pillar of activities (WP3) was designed to transfer of knowledge, information and innovations gathered in WP1 and WP2 to the end-users. At the same time, through active involvement of end-users in the experiments, workshops and demonstration activities a network of long-term partnership was anticipated. 4.Poročilo o realizaciji predloženega programa dela oz. ciljev raziskovalnega projekta2 I Projekt je bil organiziran v treh delovnih svežnjih (DS), • DS1 - tehnološka platforma znanja, • DS2 je bil eksperimentalno analitične narave (spremljanje lastnosti v pitanju, zbiranju in analiza krme, ekonomsko ovrednotenje sistemov, preučevanju vpliva krmnih dodatkov z antioksidativnim delovanjem na kakovost in oksidativno stabilnost mesa in izdelkov v povezavi z zmanjšano uporabo soli in nitritov). • DS3 - aktivnosti prenosa znanj in inovacij iz DS1 in DS2 do uporabnikov. DS1 - Tehnološka platforma V tem delovnem sklopu je bila narejena sinteza literature in izdelava tehnoloških listov, priporočil. Pripravili smo 13 tehnoloških listov in en priročnik. Objavljeni so na spletni strani projekta https://crp2014.kis.si/: • Priročnik: Pitanje prašičev na večjo težo in predelava mesa v izdelke posebne kakovosti • Tehnološki listi: 1. Tehnološka kakovost prašičjega mesa za predelavo v izdelke posebne kakovosti 2. Genetski vplivi na tehnološko kakovost mesaPrehrana pitancev - mesnatost 3. Prehrana pitancev - napake v prehrani in mesnatost 4. Prehrana pitancev - tehnološka in senzorična kakovost ter prehranska vrednost mesa in slanine 5. Uporaba beljakovinskih in drugih alternativnih krmil 6. Postopki s prašiči pred in po zakolu 7. Alternative kastraciji pujskov pri pitanju na višjo težo 8. Ekološka reja prašičev 9. Rastlinske bioaktivne snovi v prehrani prašičev 10. Vloga soli in nitritov v mesninah in možnosti za njihovo zmanjšanje 11. Tehnologija reje z vidika porabe energije in izpustov 12. Hranilna vrednost alternativnih krmil DS2 - Ocena pitanja, krme, produktov ter ekonomike - eksperimentalni del 1. Spremljanje prehrane, lastnosti v pitanju in tehnološke primernosti mesa Pitanje smo spremljali na 11 kmetijah z različnimi sistemi rej. Vključili smo devet kmetij z modernimi pasmami in dve reji krškopoljskih prašičev. Analizirali smo vzorce krme in tekom pitanja spremljali porabo krme. Prašiče smo večkrat stehtali in izračunali priraste in konverzijo krme. Na kmetijah, kjer prašiče oddajajo v klavnico, smo izmerili tudi klavne lastnosti ter lastnosti kakovosti mesa. 2. Analiza hranilne vrednosti alternativnih prehranskih virov Na prašičerejskih kmetijah smo odvzeli vzorce alternativnih krmil (voluminozna krma, okopavine, beljakovinska krmila) ter določili kemijsko sestavo (Weendska analiza), ocenili energijsko vrednost ter analizirali vsebnost mineralov (Ca, P, Na, Mg, K) in aminokislin ter maščobnokislinsko sestavo. Rezultati so predstavljeni v tehnološkem listu. 3. Vpliv dodajanja naravnih antioksidantov (hmelj, tanin) v krmo na oksidativno stabilnost mesa v povezavi z zmanjšanjem vsebnosti soli in nitritov Izvedli smo pitovni poskus, v katerem smo preučevali vpliv dodatka naravnih antioksidantov. Vanj smo vključili 41 prašičev, ki smo jih razdelili v štiri skupine (kontrola, VIT E z dodatkom 125 IE alfa-tokoferola, TANIN z dodatkom 3% Farmatana in HMELJ z dodatkom 0,4 % hmelja). Tekom poskusa smo spremljali prirast, ob zakolu pa izmerili klavne lastnosti. Na vzorcih mišice longissimus dorsi smo izmerili barvo, sposobnost za vezavo vode, trdoto ter opravili kemijsko analizo (beljakovine, maščoba, vlaga, maščobnokislinska sestava). Za oksidacijsko stabilnost smo v mišici določili malondialdehid (MDA; pokazatelj oksidacije maščob), karbonilne skupine (pokazatelj oksidacije beljakovin), antioksidacijsko kapaciteto v vodi topnih antioksidantov (ACW) in vitamin E. Oksidacijsko stabilnost maščobe smo določili s pomočjo rancimata. Stegna, vratove in pancete smo dali v predelavo za Kraški pršut, zašink in panceto. Pršute smo pripravili po dveh recepturah (standardna in skrajšan čas soljenja). Določili smo izgube po fazah proizvodnje in po končani predelavi izmerili barvo na mišicah in maščobnem tkivu. Pri pršutih smo določili tudi kemijsko ter maščobnokislinsko sestavo, koncentracijo MDA, vitamina E in A, aktivnost vode, ter reološke lastnosti. Oksidacijsko obstojnost maščobnega tkiva smo določili s pomočjo rancimata. Iz plečk in hrbtne slanine smo pripravili tri različne recepture salam: (1) brez nitritov, (2) zmanjšana vsebnost nitritov (80 mg NaNO2/kg), (3) standardna receptura (120 mg NaNO2/kg). Spremljali smo barvo in analizirali vsebnost rezidualnega nitrita, aktivnost vode, obstojnost (rancimat) ter izvedli mikrobiološko analizo. 4. Izdelava analize ter priporočil krmljenja in krme za pitanje Pripravili smo priporočila za pitanje prašičev, ki so objavljena na spletni strani projekta. 5. Simulacijski izračuni ekonomike pitanja na modelnih primerih Ekonomiko pitanja smo ocenjevali s pomočjo Modelnih kalkulacij KIS na šestih kmetijah z različnimi načini reje (intenzivne, ekstenzivne, reja krškopoljcev). Rezultate smo predstavili na delavnici v sklopu projekta, predstavitev je objavljena na spletni strani projekta. DS3 - Prenos znanja in inovacij 1 Spletna stran projekta Na spletni strani so objavljeni rezultati in vse publikacije, ki so rezultat projektnih aktivnosti. 2 Tehnološki listi in publikacije ter priprava predavanj s tematikami DS1 Pripravili smo in 13 tehnoloških listov. 3 Delavnice s predavanji; demonstracija uspešnih praks Prvo delavnico smo organizirali junija 2015 na FKBV. Delavnice sta se udeležila tudi vabljena predavatelja iz tujine (R. Bühler, BESH, Nemčija in C. Pugliese, Univerza v Firencah, Italija). Delavnice se je udeležilo okrog 100 poslušalcev (študenti FKBV, sodelavci KGSZ in MKGP, rejci). Predavanja: 1. Batorek Lukač in sod., Alternative kastracije pri pitanju na večjo težo/starost 2. Prevolnik Povše in sod., Lastnosti tehnološke kakovosti 3. Tomažin in sod., Tehnologija reje kot temelj za zaščito EU oznak in blagovnih znamk 4. Škrlep in sod., Vplivi na tehnološko kakovost 5. Rezar in Salobir, Alternativna krmila pri pitanju prašičev 6. Salobir in Rezar, Prehrana prašičev - proizvodnost, mesnatost in kakovost mesa 7. Škorjanc, Ekološka prašičereja 8. Jejčič V, Tehnologija reje z vidika porabe energije in izpustov 9. Kastelic A. Krškopoljski prašič 10. Buehler, An example of succesful practice of pig rearing: Schwäbisch-Hällisches Schwein 11. Pugliese, An example of succesful practice of pig rearing: Cinta Senese. Drugo delavnico smo organizirali maja 2016 na Oddelku za zootehniko BF. Na delavnici sta sodelovala tudi vabljena predavatelja iz tujine (L. Fontanesi, Univerza v Bologni, Italija in J. Ratky, NARIC, Madžarska). Delavnice so se udeležili študentje BF in FKBV, predstavniki MKGP, KGZS in območnih zavodov, predstavniki industrije ter rejci. Predavanja: 1. Rezar, Hranilna vrednost alternativnih krmil 2. Salobir in Rezar, Vpliv prehrane prašičev na kakovost mesa in mesnin 3. Tomažin in sod., Predstavitev rezultatov poskusa 4. Rezar in Salobir, Maščobnokislinska sestava in oksidacijska obstojnost mesa 5. Červek, Merjenje stopnje oksidacije hrbtne slanine in mesnih izdelkov z rancimatom 6. Fontanesi, Genetic factors affecting dry-cured ham quality traits - case of Italian heavy pig 7. Ratky, History, actual market and business situation of Mangalitsa. Tretjo delavnico, na kateri smo predstavili rezultate projekta smo organizirali na KIS-u junija 2017. Delavnice so se udeležili predstavniki MKGP, KGZS in območnih zavodov, ter rejci. Predavanja: 1. Škrlep in sod., Predstavitev rezultatov poskusa CRP V4-1417 - predelava v pršut 2. Rezar, Vpliv naravnih krmnih dodatkov na maščobnokislinsko sestavo in oksidacijsko obstojnost pršuta 3. Červek, Oksidacijska obstojnost pršuta določena z metodo rancimata 4. Tomažin in sod., Rezultati pitanja prašičev na slovenskih kmetijah 5. Horvat, Rezultati pitanja prašičev v kmečkih rejah - mešana živinorejska kmetija 6. Jurkovič, Rezultati pitanja prašičev v kmečkih rejah - specializirana prašičerejska kmetija 7. Moljk, Ocena ekonomike pitanja prašičev na slovenskih kmetijah 8. Tomažin in sod., Rastnost krškopoljskega prašiča v intenzivnem in ekstenzivnem sistemu reje 9. Čandek-Potokar in sod., Predstavitev rezultatov projekta TREASURE: od reje do izdelkov. V okviru tečajev za predelovalce mesa v letih 2016 in 2017 (KGZ Celje) sta M. Prevolnik Povše in J. Salobir sodelovala s predavanji na temo prehrane in kakovosti mesa prašičev. Diseminacija v obliki člankov ali na posvetih, konferencah Znanstvene revije: • Škrlep in sod., 2017. Properties and aromatic profile of dry-fermented sausages produced from Krškopolje pigs reared under organic and conventional rearing regime. Animal, online ed.:1-8. Strokovne revije: • Rezar, Lokalno pridelana krmila za pitanje prašičev (Kmečki glas, 2014) • Rezar in Salobir, Alternativni viri beljakovin v pitanju prašičev (Kmečki glas, 2015) • Batorek Lukač in sod., Problematika vonja po merjascu (Kmečki glas, 2015) • Rezar, Uravnoteženi krmni obroki za prašiče pitance v manjših konvencionalnih in ekoloških rejah (Kmečki glas, 2015) • Mežan in sod., Spremljanje rasti sesnih pujskov pasme krškopoljski prašič (Kmetovalec, 2015) • Tomažin in sod., Alternativna raba travinja - paša prašičev (Naše travinje, 2016) Konference in simpoziji: • Batorek Lukač in sod., Teoretični in praktični vidiki imunokastracije (ZED 2014) • Škrlep in sod., Zmanjšanje soli v kraškem pršutu - predstavitev rezultatov projekta Agrotur (ZED 2014) • Rezar in sod., Alternativni viri beljakovin v pitanju prašičev (ZED 2014) • Salobir in Rezar, Pomen strukture krme pri prašičih (ZED 2014) • Pirman in sod., Struktura krme za prašiče na nekaterih slovenskih kmetijah (ZED 2015) • Rezar in sod., Prehrana prašičev pitancev v manjših konvencionalnih in ekoloških rejah (ZED 2015) • Salobir in sod., Vpliv prehrane pitancev na kakovost mesa in mesnin (ZED 2015) • Tomažin in sod., Rastnost pujskov krškopoljske pasme do konca vzreje (ZED 2015) • Rezar in sod., Uporaba antioksidantov v prehrani neprežvekovalcev (ZED 2015) • Škrlep in sod., The effect of dietary fibre content on skatole and indole production in faeces of immunocatrsted male pigs. (23rd Int. Symp. Animal Science Days, Croatia, 2015) • Batorek Lukač in sod., Productive performance of Krškopolje pig breed - review preliminary results (9th Int. Symp. on Medit. Pig, Portugal, 2016 • Tomažin in sod., Growth of Krškopolje piglets during lactation and first rearing period (9th Int. Symp. on Medit. Pig, Portugal, 2016) • Batorek Lukač in sod., Effect of production system (organic vs. conventional) and roughage supplementation in diet on performance of growing-finishing Krškopolje pigs (9th Int. Symp. on Medit. Pig, Portugal, 2016) • Kaltnekar in sod., Effects of salting duration and boar taint level on quality of dry-cured hams (24th Int. Symp. Animal Science Days, Ptuj, 2016) • Škrlep in sod., Inferior rearing conditions can lead to high skatole level in prepubertal entire male pigs (Int. Symp. on Animal Science, Serbia, 2016) • Tomažin in sod., Effects of vitamin E, sweet chestnut wood extract and hops supplementation on pig meat quality and oxidative stability (Int. Symp. on Animal Science, Serbia, 2016) • Tomažin in sod., Performance of Krškoplje pigs in extensive and intensive production systems (25th Int. Symp. Animal Science Days, Austria, 2017) • Tomažin in sod., Meat quality of Krškopolje pigs as affected by RYR1 genotype (11th Int. Symp. Modern Trends in Livestock Prod., Serbia, 2017) V okviru projekta so bile narejene diplomske in magistrske naloge: • Jurkovič V., Rezultati pitanja prašičev v kmečkih rejah - specializirana prašičerejska kmetija. (UM, FKBV) • Horvat K., Rezultati pitanja prašičev v kmečkih rejah - mešana živinorejska kmetijah (UM, FKBV) • Montemurro M., Prehrana prašičev pitancev na manjših kmetijah (UL, BF) • Dobaj M., Vpliv vključevanja krmnih dodatkov z antioksidativnim potencialom na lastnosti kakovosti pršuta (UM, FKBV) • Kaltnekar T., Vpliv soljenja in vonja po merjascu na kakovost pršuta (UL, BF) • Robič A., Rezultati pitanja prašičev v kmečkih rejah (UM, FKBV) • Zaverl M., Vpliv prehrane na prirast in lastnosti klavnih trupov prašičev na kmetiji Zaverl (UL, BF) • Tomšič T., Vpliv dodatkov vitamina E, hmelja in tanina v krmo prašičev na kakovost različno soljenih pršutov (UL, BF) 5.Ocena stopnje realizacije programa dela na raziskovalnem projektu in zastavljenih raziskovalnih ciljev3 Realizacija zastavljenega programa je bila izvedena skladno s programom. Glede na sklope projekta na kratko povzemamo: DS1: Tehnološka platforma - sinteza literature in izdelava tehnoloških listov, priporočil: Pripravili smo 13 tehnoloških listov, priročnik in priporočila za pitanje prašičev. Objavljeni so na spletni strani projekta. DS2:Ocena pitanja, krme, produktov ter ekonomike - eksperimentalni del V delovnem sklopu 2 smo izvedli pitovni poskus, kjer smo preučevali vpliv krmnih dodatkov z antioksidativnim delovanjem na klavne lastnosti in kakovost mesa ter produktov. Izvedli smo vse potrebne analize na mesu in sušenih izdelkih in rezultate statistično obdelali. Z namenom spremljanja pitanja na kmetijah smo prašiče spremljali na 11 slovenskih kmetijah z različnimi načini in intenzitetami pitanja. Analizirali smo krmo ter spremljali priraste, klavne lastnosti in kakovost mesa. Na kmetijah smo vzorčili alternativna krmila, ki se uporabljajo za pitanje prašičev, ter jih analizirali, rezultate pa zbrali v tehnološkem listu. Na izbranih modelnih kmetijah smo ocenili tudi ekonomiko pitanja. DS3: Prenos znanja in inovacij: Organizirali smo tri delavnice s predavanji za rejce, svetovalce in študente kmetijstva, kjer smo predstavili tudi rezultate pridobljene tekom projekta. Predavanja so izvedli tudi štirje vabljeni predavatelji iz tujine. Tekom projekta smo objavili en znanstveni članek, na konferencah oz. simpozijih smo sodelovali s 13 prispevki ter objavili šest strokovnih člankov. V pripravi je še en znanstveni članek. Rezultati pridobljeni tekom projekta so bili tudi osnova za pripravo šestih diplomskih in ene magistrske naloge na BF in FKBV. 6.Spremembe programa dela raziskovalnega projekta oziroma spremembe sestave projektne skupine4 Sprememb programa dela ni bilo, aktivnosti so potekale skladno s programom. Projektna skupina se je tekom trajanja projekta spreminjala - leta 2015 je KIS vključil sodelavko Dr. Urško Tomažin, BF Anico Mušič, delovno mesto na FKBV pa je zapustil Tadej Virk. 7.Najpomembnejši dosežki projektne skupine na raziskovalnem področju5 Dosežek 1. COBISS ID 3651464 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Prehrana prašičev pitancev v manjših konvencionalnih in ekoloških rejah ANG Nutrition of pigs on small conventional and ecological farms Opis SLO Prispevek (vabljeno predavanje) kritično ocenjuje način prehrane pitancev na manjših konvencionalnih in ekoloških kmetijah ANG The contribution (invited lecture) critically evaluates diets for fattening pigs on smaller conventional and organic farms Objavljeno v Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod; Zbornik predavanj; 2015; Str. 161-170; Avtorji / Authors: Rezar Vida, Senica Metoda, Salobir Janez Tipologija 1.08 Objavljeni znanstveni prispevek na konferenci 2. COBISS ID 5393512 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Lastnosti in aromatični profil salam iz mesa Krškopoljskih prašičev rejenih v ekološkem in konvencionalnem sistemu reje ANG Properties and aromatic profile of dry-fermented sausages produced from Krškopolje pigs reared under organic and conventional rearing regime Opis SLO Članek kaže na razlike v kemijskih, fizikalnih in senzoričnih lastnostih salam iz mesa Krškopoljskih prašičev rejenih v ekološkem in konvencionalnem sistemu reje ter povezuje z njihovim aromatičnim profilom ANG The article shows the differences in the chemical, physical and sensory properties of salami from the meat of Krškopolje pigs reared in the organic and conventional rearing system in association with their aromatic profile Objavljeno v University Press; Animal; 2017; Vol. , no.; str. [1-8]; Impact Factor: 1.921;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 1.033; A': 1; Avtorji / Authors: Škrlep Martin, Čandek-Potokar Marjeta, Tomažin Dosežek Urška, Batorek Lukač Nina, Flores Monica Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek 3. COBISS ID 29977639 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Model izračun ogljičnega odtisa kmetijskih proizvodov ANG A model calculation of the carbon footprint of agricultural products Opis SLO Članek pojasnjuje model izračun ogljičnega odtisa za kmetijske proizvode, ki temelji na izračunu skupnih emisij toplogrednih plinov, ki izhajajo iz proizvodnje, od začetka proizvodnega postopka do skladiščenja in dostave končnemu potrošniku ali živilski industriji. ANG Article explains a model calculation of the carbon footprint for agricultural products based on a calculation of total greenhouse gas emissions resulting from production, from the beginning of the production process to storage and delivery to the final consumer or the food industry. Objavljeno v Pergamon Press; Energy; 2017; Vol. 136; str. 7-15; Impact Factor: 4.520;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 2.042; A': 1; WoS: DT, ID; Avtorji / Authors: Al-Mansour Fouad, Jejčič Viktor Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek 4. COBISS ID 5303656 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Dodajanje hidrolizabilnih taninov v prehrani pitovnih merjaškov ANG Supplementing entire male pig diet with hydrolysable tannins Opis SLO Članek se osredotoča na vpliv dodatka taninov na spolni vonj mesa merjaščkov ANG The article focuses on the effect of the addition of tannins on the sexual smell of meat (boar taint) Objavljeno v Applied Science Publishers; Meat science; 2017; Vol. 133; str. 95-102; Impact Factor: 3.126;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 1.703; A': 1; WoS: JY; Avtorji / Authors: Rezar Vida, Salobir Janez, Levart Alenka, Tomažin Urška, Škrlep Martin, Batorek Lukač Nina, Čandek-Potokar Marjeta Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek 8.Najpomembnejši dosežek projektne skupine na področju gospodarstva, družbenih in kulturnih dejavnosti6 Dosežek 1. COBISS ID 290025728 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Hranilna vrednost alternativnih krmil ANG Nutrient value of alternative feeds Opis SLO Publikacija o kvalitetnih krmilih in alternativnih krmilih za pitanje prašičev. ANG Publication on quality feeds and alternative feeds for pigs. Šifra F.17 Prenos obstoječih tehnologij, znanj, metod in postopkov v prakso Objavljeno v Kmetijski inštitut Slovenije; 2017; Avtorji / Authors: Rezar Vida, Salobir Janez, Tomažin Urška, Levart Alenka Tipologija 2.02 Strokovna monografija 2. COBISS ID 281272576 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Ekološka reja prašičev ANG Ecological rearing of pigs Dosežek Opis SLO Povzetek ključnih informacij in napotkov za ekološko rejo prašičev ANG A summary of key information and guidance for organic pig breeding Šifra F.17 Prenos obstoječih tehnologij, znanj, metod in postopkov v prakso Objavljeno v Kmetijski inštitut Slovenije; 2015; 16 str.; Avtorji / Authors: Škorjanc Dejan, Prevolnik Povše Maja, Brus Maksimiljan Tipologija 2.02 Strokovna monografija 3. COBISS ID 281273856 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Tehnologija reje z vidika porabe energije in emisij toplogrednih plinov ANG Pig rearing in terms of energy consumption and greenhouse gas emissions Opis SLO Povzetek ključnih informacij in napotkov z vidika porabe energije in emisij toplogrednih plinov v prašičereji ANG A summary of key information and guidance related to energy consumption and greenhouse gas emissions in pig production Šifra F.18 Posredovanje novih znanj neposrednim uporabnikom (seminarji, forumi, konference) Objavljeno v Kmetijski inštitut Slovenije; 2015; 12 str.; Avtorji / Authors: Jejčič Viktor Tipologija 2.02 Strokovna monografija 4. COBISS ID Vir: vpis v obrazec Naslov SLO Organizacija delavnic ANG Organisation of workshops Opis SLO V sklopu projekta smo vsako leto organizirali delavnico za različne deležnike ANG Each year, we organized a workshop for various stakeholders in the project Šifra F.17 Prenos obstoječih tehnologij, znanj, metod in postopkov v prakso Objavljeno v priročnik, tehnološki listi Tipologija 2.02 Strokovna monografija 5. COBISS ID Vir: vpis v obrazec Naslov SLO Diplomska dela ANG Graduation theses Opis SLO V sklopu projekta je bilo narejenih mnogo diplomskih nalog ANG In the frame of the project many graduation thesis Works were accomplished Šifra D.10 Pedagoško delo Objavljeno v diplomskih nalogah Tipologija 2.11 Diplomsko delo 9.Drugi pomembni rezultati projektne skupine7 Raznovrstna in obsežna diseminacija v obliki - strokovnih člankov - na konferencah in simpozijih, domačih in tujih V okviru projekta je bilo narejenih mnogo diplomskih in magistrskih nalog študentov Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru Sodelovanje projektnih članov v različnih (domačih in mednarodnih) strokovnih odborih in s tem svetovanje in prenos znanja za končne uporabnike 10.Pomen raziskovalnih rezultatov projektne skupine8 10.1. Pomen za razvoj znanosti9 SLO S stališča znanosti je v projektu originalen sklop aktivnosti, ki se navezuje na uporabo dodatkov naravnih antioksidantov v prehrani prašičev in možnosti za zmanjšano uporabo dodatkov (soli, nitratov) v predelavi mesnin. Povečevanje kakovosti in antioksidativnega potenciala mesa s pomočjo prehrane predstavlja možnost za zmanjšano rabo aditivov kot sta sol in nitriti. Prav tako so z znanstvenega vidika originalne informacije o potrebah prašičev neselekcioniranih pasem (npr. krškopoljec) v posameznih življenjskih in proizvodnih fazah, saj je o tem zelo malo podatkov (izjema je iberijski prašič, pa še v tem primeru gre za redke in nove objave). ANG For the progress in science, the project deals with the use of additives - antioxidants as natural agents in the diet of pigs and in the possibilities for the reduced use of additives (salts, nitrates) in the processing of meat products. Increasing the quality and antioxidant potential of meat through diet provides an opportunity for reduced use of additives such as salt and nitrites. Also, from the scientific point of view, the original information on the needs of pigs of genetically unimproved breeds (eg. Krškopolje pig) in different production phases is interesting, since there is very little data on it (the exception is the iberian pig, but even in this case these are relatively new studies) . 10.2. Pomen za razvoj Slovenije10 SLO S stališča gospodarskega razvoja prašičereje kot panoge je projekt pomemben, ker se osredotoča na ključne vidike za njen trajnostni razvoj. Danes je javno mnenje pri nas in v Evropi nenaklonjeno intenzivni reji prašičev. V mnogih evropskih regijah intenzivna prireja prašičev ni več konkurenčna in marsikje, ne samo v Sloveniji, se soočajo z upadanjem intenzivne prašičereje zaradi nekonkurenčnosti. Prašiči kot omnivori so konkurenti človeku za razpoložljive prehranske vire, še posebej žita. Pričakovati je, da bo v prihodnosti razvoj prašičereje odvisen od lokalno razpoložljivih krmnih virov, ki se, zaradi različnih naravnih agro-geo-klimatskih danosti, razlikujejo od regije do regije. Svoj neizkoriščen potencial za dvig konkurenčnosti ima prašičereja predvsem v tradiciji mesnin višje kakovosti. Projekt naslavlja še dodaten aspekt pomena za slovensko gospodarstvo, to je uporabo naravnih antioksidantov. Njihov potencial je pomemben s stališča večje oksidativne stabilnosti ter manjše uporabe dodatkov (sol, nitriti) v predelavi mesnin kot tudi, da gre za raziskave, ki poudarjajo/iščejo potenciale lokalnih resursov. Relevanca za naše gospodarstvo je pomembna saj gre za alternativno uporabnost hmelja in taninskega ekstrakta lesa pravega kostanja. ANG_ For the economic development of pig farming and pork industry, the project is important because it focuses on the key aspects of its sustainable development. Today, public opinion in our country and in Europe is reluctant to intensive pig production. In many European regions, intensive pig breeding is no longer competitive, and many, not only in Slovenia, face decline of pig production due to lack of competitiveness. Pigs as omnivores are competitors of humans for available nutritional resources, especially cereals. It can be expected that in the future, that availability of local feed resources in pig production will gain more emphasis, which, due to different natural agro-geo-climatic conditions, vary from region to region. The untapped potential for raising competitiveness of pork sector in Slovenia resides especially in the tradition of high quality meat products. The project addresses an additional important aspect for the Slovenian economy, ie the use of natural antioxidants. Their potential is important from the perspective of greater oxidative stability and less use of additives (salt, nitrites) in the processing of meat products, as well as research that emphasizes / explores the potential of local resources. The relevance for Slovenian economy is important because it addresses the alternative use of hops and tannin extracts from chestnut wood. 11.Vpetost raziskovalnih rezultatov projektne skupine 11.1. Vpetost raziskave v domače okolje Kje obstaja verjetnost, da bodo vaša znanstvena spoznanja deležna zaznavnega odziva? 1 v domačih znanstvenih krogih 2 pri domačih uporabnikih Kdo (poleg sofinancerjev) že izraža interes po vaših spoznanjih oziroma rezultatih?11 Svetovalna služba KGZS za lastna izobraževanja in izobraževanja rejcev. 11.2. Vpetost raziskave v tuje okolje Kje obstaja verjetnost, da bodo vaša znanstvena spoznanja deležna zaznavnega odziva? 1 v mednarodnih znanstvenih krogih 2 pri mednarodnih uporabnikih Navedite število in obliko formalnega raziskovalnega sodelovanja s tujini raziskovalnimi inštitucijami:12 - H2020 TREASURE (RIA multi-aktorski projekt, ki ga koordinira KIS in v katerem sodelujemo z 24 partnerji iz 9 držav) - ERA-NET SuSI (H2020 ERA-NET projekt, kjer sodelujemo z 5 inštitucijami v Evropi (ILVO, INRA, Univ Wageningen, Univ Hohenheim, U Varšava) Kateri so rezultati tovrstnega sodelovanja:1^ - skupne objave - skupne prijave na nove razpise - so-izvajanje poskusov in eksperimentalnega dela - izmenjava znanja 12.Označite, katerega od navedenih ciljev ste si zastavili pri projektu, katere konkretne rezultate ste dosegli in v kakšni meri so doseženi rezultati uporabljeni Cilj F.01 Pridobitev novih praktičnih znanj, informacij in veščin Zastavljen cilj DADA ne ne Rezultat Dosežen T I Uporaba rezultatov V celoti T 1 F.02 Pridobitev novih znanstvenih spoznanj Zastavljen cilj dada nene Rezultat Dosežen T I Uporaba rezultatov V celoti T 1 F.03 Večja usposobljenost raziskovalno-razvojnega osebja Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat Dosežen T 1 Uporaba rezultatov V celoti T I F.04 Dvig tehnološke ravni Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat Dosežen T 1 Uporaba rezultatov Delno T 1 F.05 Sposobnost za začetek novega tehnološkega razvoja Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat Dosežen T I Uporaba rezultatov Delno T 1 F.06 Razvoj novega izdelka Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat T I Uporaba rezultatov T 1 F.07 Izboljšanje obstoječega izdelka Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat T 1 Uporaba rezultatov T I F.08 Razvoj in izdelava prototipa Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat T 1 Uporaba rezultatov T 1 F.09 Razvoj novega tehnološkega procesa oz. tehnologije Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat Dosežen T I Uporaba rezultatov Delno T I F. 10 Izboljšanje obstoječega tehnološkega procesa oz. tehnologije Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat Dosežen T 1 Uporaba rezultatov Delno T 1 F.11 Razvoj nove storitve Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat T I Uporaba rezultatov T 1 F.12 Izboljšanje obstoječe storitve Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat T I Uporaba rezultatov T 1 F. 13 Razvoj novih proizvodnih metod in instrumentov oz. proizvodnih procesov Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat T 1 Uporaba rezultatov T I F. 14 Izboljšanje obstoječih proizvodnih metod in instrumentov oz. proizvodnih procesov Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat Dosežen T 1 Uporaba rezultatov Delno T I F. 15 Razvoj novega informacijskega sistema/podatkovnih baz Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat T 1 Uporaba rezultatov T 1 F. 16 Izboljšanje obstoječega informacijskega sistema/podatkovnih baz Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat Dosežen T I Uporaba rezultatov Delno T 1 F. 17 Prenos obstoječih tehnologij, znanj, metod in postopkov v prakso Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat Dosežen T I Uporaba rezultatov V celoti T 1 F.18 Posredovanje novih znanj neposrednim uporabnikom (seminarji, forumi, konference) Zastavljen cilj dada nene Rezultat Dosežen | Uporaba rezultatov V celoti 1 F.19 Znanje, ki vodi k ustanovitvi novega podjetja ("spin off") Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat Uporaba rezultatov F.20 Ustanovitev novega podjetja ("spin off") Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat Uporaba rezultatov F.21 Razvoj novih zdravstvenih/diagnostičnih metod/postopkov Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat Uporaba rezultatov F.22 Izboljšanje obstoječih zdravstvenih/diagnostičnih metod/postopkov Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat Uporaba rezultatov F.23 Razvoj novih sistemskih, normativnih, programskih in metodoloških rešitev Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat Uporaba rezultatov F.24 Izboljšanje obstoječih sistemskih, normativnih, programskih in metodoloških rešitev Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat Uporaba rezultatov F.25 Razvoj novih organizacijskih in upravljavskih rešitev Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat Uporaba rezultatov F.26 Izboljšanje obstoječih organizacijskih in upravljavskih rešitev Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat Uporaba rezultatov F.27 Prispevek k ohranjanju/varovanje naravne in kulturne dediščine Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat ¥ II Uporaba rezultatov T I F.28 Priprava/organizacija razstave Zastavljen cilj DA da NENE Rezultat T I Uporaba rezultatov T 1 F.29 Prispevek k razvoju nacionalne kulturne identitete Zastavljen cilj DA da nene Rezultat T 1 Uporaba rezultatov T I F.30 Strokovna ocena stanja Zastavljen cilj dada ne NE Rezultat Dosežen T 1 Uporaba rezultatov Delno T 1 F.31 Razvoj standardov Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat T I Uporaba rezultatov T 1 F.32 Mednarodni patent Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat T I Uporaba rezultatov T 1 F.33 Patent v Sloveniji Zastavljen cilj DA DA NENE Rezultat T 1 Uporaba rezultatov T I F.34 Svetovalna dejavnost Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat Dosežen T 1 Uporaba rezultatov V celoti T 1 F.35 Drugo Zastavljen cilj dada ne ne Rezultat T I Uporaba rezultatov T 1 Komentar ' — 13.Označite potencialne vplive oziroma učinke vaših rezultatov na navedena področja Vpliv Ni vpliva Majhen vpliv Srednji vpliv Velik vpliv G.01 Razvoj visokošolskega izobraževanja G.01.01. Razvoj dodiplomskega izobraževanja 1 2 3 4 G.01.02. Razvoj podiplomskega izobraževanja 1 2 3 4 G.01.03. Drugo: 1 2 3 4 G.02 Gospodarski razvoj G.02.01 Razširitev ponudbe novih izdelkov/storitev na trgu 1 2 3 4 G.02.02. Širitev obstoječih trgov 1 2 3 4 G.02.03. Znižanje stroškov proizvodnje 1 2 3 4 G.02.04. Zmanjšanje porabe materialov in energije 1 2 3 4 G.02.05. Razširitev področja dejavnosti 1 2 3 4 G.02.06. Večja konkurenčna sposobnost 1 2 3 4 G.02.07. Večji delež izvoza 1 2 3 4 G.02.08. Povečanje dobička 1 2 3 4 G.02.09. Nova delovna mesta 1 2 3 4 G.02.10. Dvig izobrazbene strukture zaposlenih 1 2 3 4 G.02.11. Nov investicijski zagon 1 2 3 4 G.02.12. Drugo: 1 2 3 4 G.03 Tehnološki razvoj G.03.01. Tehnološka razširitev/posodobitev dejavnosti 1 2 3 4 G.03.02. Tehnološko prestrukturiranje dejavnosti 1 2 3 4 G.03.03. Uvajanje novih tehnologij 1 2 3 4 G.03.04. Drugo: 1 2 3 4 G.04 Družbeni razvoj G.04.01 Dvig kvalitete življenja 1 2 3 4 G.04.02. Izboljšanje vodenja in upravljanja 1 2 3 4 G.04.03. Izboljšanje delovanja administracije in javne uprave 1 2 3 4 G.04.04. Razvoj socialnih dejavnosti 1 2 3 4 G.04.05. Razvoj civilne družbe 1 2 3 4 G.04.06. Drugo: 1 2 3 4 G.05. Ohranjanje in razvoj nacionalne naravne in kulturne dediščine in identitete 1 2 3 4 G.06. Varovanje okolja in trajnostni razvoj 1 2 3 4 G.07 Razvoj družbene infrastrukture G.07.01. Informacijsko-komunikacijska infrastruktura 1 2 3 4 G.07.02. Prometna infrastruktura 1 2 3 4 G.07.03. Energetska infrastruktura 1 2 3 4 G.07.04. Drugo: 1 2 3 4 G.08. Varovanje zdravja in razvoj zdravstvenega varstva 1 2 3 4 G.09. Drugo: 1 2 3 4 Komentar i -1 14.Naslov spletne strani za projekte, odobrene na podlagi javnih razpisov za sofinanciranje raziskovalnih projektov za leti 2015 in 201614 https://crp2014.kis.si/ C. IZJAVE Podpisani izjavljam/o, da: • so vsi podatki, ki jih navajamo v poročilu, resnični in točni; • se strinjamo z obdelavo podatkov v skladu z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov za potrebe ocenjevanja in obdelavo teh podatkov za evidence ARRS; • so vsi podatki v obrazcu v elektronski obliki identični podatkom v obrazcu v pisni obliki (v primeru, da poročilo ne bo oddano z digitalnima podpisoma); • so z vsebino zaključnega poročila seznanjeni in se strinjajo vsi soizvajalci projekta; • bomo sofinancerjem istočasno z zaključnim poročilom predložili tudi elaborat na zgoščenki (CD), ki ga bomo posredovali po pošti, skladno z zahtevami sofinancerjev. Podpisi: zastopnik oz. pooblaščena oseba in vodja raziskovalnega projekta: raziskovalne organizacije: Kmetijski inštitut Slovenije Marjeta Čandek Potokar ŽIG Datum: 10.3.2018 Oznaka poročila: ARRS-CRP-ZP-2018/7 1 Napišite povzetek raziskovalnega projekta (največ 3.000 znakov v slovenskem in angleškem jeziku). Nazaj 2 v v Navedite cilje iz prijave projekta in napišite, ali so bili cilji projekta doseženi. Navedite ključne ugotovitve, znanstvena spoznanja, rezultate in učinke raziskovalnega projekta in njihovo uporabo ter sodelovanje s tujimi partnerji. Največ 12.000 znakov vključno s presledki (približno dve strani, velikost pisave 11). Nazaj 3 Realizacija raziskovalne hipoteze. Največ 3.000 znakov vključno s presledki (približno pol strani, velikost pisave 11). Nazaj 4 Navedite morebitna bistvena odstopanja in spremembe od predvidenega programa dela raziskovalnega projekta, zapisanega v prijavi raziskovalnega projekta. Navedite in utemeljite tudi spremembe sestave projektne skupine v zadnjem letu izvajanja projekta (t. j. v letu 2016). . Če sprememb ni bilo, navedite »Ni bilo spremeb«. Največ 6.000 znakov vključno s presledki (približno ena stran, velikosti pisave 11). Nazaj 5 Navedite dosežke na raziskovalnem področju (največ deset), ki so nastali v okviru tega projekta. Raziskovalni dosežek iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) vpišete tako, da izpolnite COBISS kodo dosežka - sistem nato sam izpolni naslov objave, naziv, IF in srednjo vrednost revije, naziv FOS področja ter podatek, ali je dosežek uvrščen v A'' ali A'. Nazaj 6 Navedite dosežke na področju gospodarstva, družbenih in kulturnih dejavnosti (največ pet), ki so nastali v okviru tega projekta. Dosežek iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) vpišete tako, da izpolnite COBISS kodo dosežka, sistem nato sam izpolni podatke, manjkajoče rubrike o dosežku pa izpolnite. Dosežek na področju gospodarstva, družbenih in kulturnih dejavnosti je po svoji strukturi drugačen kot znanstveni dosežek. Povzetek znanstvenega dosežka je praviloma povzetek bibliografske enote (članka, knjige), v kateri je dosežek objavljen. Povzetek dosežka na področju gospodarstva, družbenih in kulturnih dejavnosti praviloma ni povzetek bibliografske enote, ki ta dosežek dokumentira, ker je dosežek sklop več rezultatov raziskovanja, ki je lahko dokumentiran v različnih bibliografskih enotah. COBISS ID zato ni enoznačen izjemoma pa ga lahko tudi ni (npr. prehod mlajših sodelavcev v gospodarstvo na pomembnih raziskovalnih nalogah, ali ustanovitev podjetja kot rezultat projekta ... - v obeh primerih ni COBISS ID). Nazaj 7 Navedite rezultate raziskovalnega projekta iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) v primeru, da katerega od rezultatov ni mogoče navesti v točkah 7 in 8 (npr. v sistemu COBISS rezultat ni evidentiran). Največ 2.000 znakov, vključno s presledki. Nazaj 8 Pomen raziskovalnih rezultatov za razvoj znanosti in za razvoj Slovenije bo objavljen na spletni strani: http://sicris.izum.si/ za posamezen projekt, ki je predmet poročanja. Nazaj 9 v v Največ 4.000 znakov, vključno s presledki. Nazaj 10 Največ 4.000 znakov, vključno s presledki. Nazaj 1 1 Največ 500 znakov, vključno s presledki. Nazaj 12« Največ 500 znakov, vključno s presledki. Nazaj 1 3 v v Največ 1.000 znakov, vključno s presledki. Nazaj 14 Izvajalec mora za projekte, odobrene na podlagi Javnega razpisa za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa »CRP 2016« v letu 2016 in Javnega razpisa za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa »Zagotovimo.si hrano za jutri« v letu 2016, na spletnem mestu svoje RO odpreti posebno spletno stran, ki je namenjena projektu. Obvezne vsebine spletne strani so: vsebinski opis projekta z osnovnimi podatki glede financiranja, sestava projektne skupine s povezavami na SICRIS, faze projekta in njihova realizacija, bibliografske reference, ki izhajajo neposredno iz izvajanja projekta ter logotip ARRS in drugih sofinancerjev. Spletna stran mora ostati aktivna še 5 let po zaključku projekta. Nazaj Obrazec: ARRS-CRP-ZP/2018 v1.00 23-48-93-4C-E1-D3-DD-D7-8C-96-67-67-E5-67-24-42-27-0D-AD-D8 V4-1417_Priloga Spletna povezava https://crp2014.kis.si/