Javno zdravje in javno zdravstvo - Štern, Bojanka (Zdravniški vestnik, 2007)
Izhodišča Nova znanstvena spoznanja, pester družbeni razvoj ter pospešeno vključevanje v evropske strokovne in politične tokove so vplivali tudi na slovensko izrazje na področju zdravja prebivalstva, opredeljivk zdravja ter dejavnikov in odnosov v zdravstvenem sistemu. Če želimo s strokovnimi razlagami, predlogi in usmeritvami prispevati k razvoju učinkovitih politik, strategij in sistemov za zaščito in krepitev zdravja slovenskega prebivalstva,moramo izoblikovati celovit in sodoben strokovni jezik, ki bo zakonodajalcu, upravljavcem, izvajalcem in splošni javnosti omogočil natančno sporazumevanje doma in v med narodnem okolju. Zdravje, opredeljivke zdravja inzdravstvene sisteme obravnavajo številne znanstvene discipline, zato je za njihovo razumevanje in proučevanje potreben transdisciplinarni pristop. Zaključki Ker se o slovenskem javnem zdravstvu v zadnjem času v različnih vrstah javnosti ostro krešejo različna mnenja, pogosto pa se razprave brezplodno končajo pri opredeljevanju in razhajanju v zvezi s temeljnimi pojmi, je prav, da stroka javnega zdravja predlaga celovit model opredelitev tudi na tem področju.
Keywords: Health Services; javno zdravje; Javno zdravstvo; Organization And Administration; Public Health; Slovene; slovenščina; strokovna terminologija; strokovni izrazi; Zdravstvene službe