Zemljepisni in narodopisni obrazi. Nabral Fr. Jaroslav 75. Kakao in čokolada. (Dalje) Kakao je treba zrnljeti v fiao moko, ter jo s prime-sinaini uobličiti v čokolado. Koj bodeoio zvedeli, da je v kakaovem zrnju vrlo innogo masti, to je olja, ki se pri navadni toplini ne raztopi. Kedar se kakao med železnimi valjci melje, tedaj se celo narodje ugreje do 40° C, in pri tem se kakaova mast raztopi, spusti se po moki, in naredi se gnjetivo testo, katero se po volji uobličiti dade. Kedar se uobličeno testo ohladi, tedaj se strdi in obdrži svojo obliko. No, za prirejanje čokolade ne jemljo nikdar sum kakao, temveč mešajo vanj slador, vanilijo, cimet, in ta zmes prihaja v trgovino z imenom čokolada. Če v kakao ne primešavajo nič drugega razen sladorja, tedaj nazivajo tako čokolado zdravstveno čokolado. V nekatero čokolado pomeša vajo raznih zdravil, da jih bolniki raje in laglje pijo, in tako čokolado nazivajo medicinsko. V želodeČQO čokolado pomešajo bikarboue sode. Za ljudi slabega želodca so začeli v novejšem času prirejati čokolado brez masti ali olja. V ta namen stiskajo ugret in zdrobljen kakao toliko časa, da mu večino masti iztisnejo. Kolike je vrednosti in ceue kakao, moremo najbolje spoznati po njegovih sestavinah. Najznamenitejša sestavina kakaovega zrnja je Theobromin. Tvar ta se v sestavu svojem zelo malo razlikuje od Coffeioa, ali Theina, ali v delovanju jima je povsem slična. Čist Theobromin v veči množini deluje kot strup, prav tako Coffein, dočim v mali množini, kakor ga v čokoladi pijemo, deluje vrlo ugodno na človeške živce, ter oživljuje in razbistruje. V zrnju ga je nekaj čez en postotek. Druga važna sesta- vina je kakaova mast V zrnu jo te masti 45—49 po-stotkov. Slišali smo, da navadno ostane v čokoladi. Izločena kakaova mast prihaja jako pogosto v trgovino, ter se upotrebljuje v medicini. Da je čokolada ne samo oživljajoča pijača, temveč tudi doora hrana, to je zato. ker je v kakaovem zrnju mnogo beljakovine in škroba. V sto delih kakaove moke je 13 do 18 delov beljakovine in 14 do 18 delov škroba. Tudi v kavi in v čaju je znamenita množina beljakovine, ali ta beljakovina ne prihaja v vodo, in zato nima niti kava niti čaj rediluosti. (Konec prihodnjič.) 31