Socialno zavarovanje napotenih delavcev v zakonodaji in sodni praksi EU - Strban, Grega (Delavci in delodajalci, 2018)
Napotitev delavcev na delo v drugo državo članico je zaradi domnevnih zlorab, nelojalne konkurence in socialnega dumpinga ponovno v središču pozornosti. Prispevek se omejuje na analizo pravil o povezovanju sistemov socialne varnosti v EU, ne pa tudi na napotitve delavcev v delovnem ali davčnem pravu. Preskušani so pogoji napotitve, med njimi delo za delodajalca, predhodno zavarovanje v državi pošiljateljici, časovna omejitev in prepoved veriženja napotitev, kot tudi pogoji za učinkovito upravno sodelovanje med državami članicami, ki temelji na potrdilu A1.
Keywords: applicable legislation; delovno pravo; koordinacija; napotitev; posting; povezovanje sistemov socialne varnosti; Regulation (EC) 883/2004; social security coordination; socialna varnost; Uredba (ES) 883/2004; zakonodaja