Introduction of unshaped refractories in the wear lining of steel ladles - Etienne, F. (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Jeklarske ponovce so bistveno orodje za izdelavo jekla. V preteklosti je bila pozornost usmerjena predvsem v konvertorje, sedaj pa se pozornost usmerja ponovce. Odločujoči dejavnik pri izbiri obzidave so strošek na tono jekla ter zanesljivost, varnost, razpoložljivost in čistost kovine. Strošek na tono jekla je pri oblikovanih proizvodih sedaj dosegel konstantni nivo in ga bo težko izboljšati. Razvoj nove tehnologije in radikalne spremembe so edina možnost za izboljšanje gospodarskega položaja. Uporaba neoblikovanih proizvodov za ponovce bi lahko bila rešitev. Izkušnje iz Japonske so pokazale, da je mogoč napredek z uporabo monolitov v ponovcah. Tu želimo opisati reizkuse, ki so bili izvršeni pri Lafarge Réfractaries Monolithiques in prve pomembne industrijske rezultate pri uporabi monolitskih ponovc v evropskih pogojih.
Keywords: jeklarstvo; ponovce; Metallurgical and Materials Engineering; metalurgija; ognjevzdržni materiali