Uporaba digitalnega modela višin in satelitskega posnetka RapidEye za zaznavanje kraških kotanj in brezstropih jam Podgorskega krasa - Grlj, Aleš (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2014)
Speleogeneza je proces nastajanja, razvoja in izginjanja jam. Zaključni stadij razvoja jame imenujemo brezstropa jama. Proučevanje le-teh nam lahko pomaga pri razumevanju krasa in kraških pojavov. Ker so brezstrope jame bodisi kotanje na površju ali le zaplate nekraških sedimentov z bujnejšim rastjem, v članku preučujemo možnosti kabinetnega prepoznavanja teh pojavov na podlagi njihovih morfometričnih lastnosti in spektralnih lastnosti vegetacije, ki jih prerašča. Raziskava je osredotočena na širše območje Podgorskega krasa v jugozahodni Sloveniji.
Keywords: digitalni model reliefa; geomorfologija; geomorphology; karst; kras (geologija); kraške jame; kraški pojavi; List of caves in Slovenia; nadmorska višina; Podgorski kras; relief; satelitski podatki; Slovenia; Slovenija; topography