The strength of as cast iron and normalized cast iron subjected to cyclic loading - Leonavičius, Mindaugas (Strojniški vestnik, 2006)
V prispevku so predstavljeni rezultati eksperimentalnih in analitičnih raziskav pogosto se ponavljajoče utrujenosti posebnega litega in normaliziranega zeleza, ki ju kasneje v besedilu imenujemo GI (stopenjsko zelezo) in SGI (krogelno grafitno zelezo). Uveljavljeni vrsti zeleza smo spremenili, da bi dosegli boljse mehanske lastnosti in izboljšali odpornost proti nastajanju razpok, prav tako pa tudi njihovemu širjenju. Iz določenih mehanskih lastnosti vidimo, da normaliziranje spremeni mikrosestavo, poveča plastičnost in izenači meje proznosti in trdnosti. V mikrosestavi opazovanega litega zeleza je vključen tudi grafit različnih velikosti, ki po toplotni obdelavi, pridobi krogelno obliko, poenoteno in manjšo velikost, tako da celotna mikrosestava postane bolj drobna. Po preizkušanju "kompaktne" izsrednenapetosti CT (ASTM) na vzorcih smo za diagrame utrujenosti oblikovali območje faktorja razmerja rasti razpoke glede na jakost napetosti. In sicer za: GI lito zelezo dKth = 6,5 do 8,6 MPa; za GI normalizirano lito zelezo dKth= 8,2 do 10,3 MPa; zaSGI lito zelezoi dKth = 8,0 do 9,6 MPa in za SGI normalizirano lito železo dKth = 8,7 do 9,8 MPa. Pri mejnih vrednostih faktorjev jakosti napetosti smo ugotovili opazne razlike ter jih povezali z nepravilnostmi v sestavi na različnih straneh vzorcev, ki so nastale med izdelavo in postopkom normalizacije. Opazovali smo tudi vpliv dKth na velikost razpok vzorcev litega in normaliziranega litega zeleza. Nadaljnje raziskave in analiza razpok so pokazale vpliv premajhne enotnosti sestave. Predlagan analitični izraz za dKth in odvisnost mehanskih lastnosti lahko uporabimo za izračun trdnosti izmenično obremenjenih velikih kosov.
Keywords: lito železo; utrujanje materialov; lom materialov; razpoke; normalizacija; trdnost; mehanske lastnosti