Exploring consumer behaviour and perceptions - Loku, Nadire (Central European Public Administration Review, 2025)
Namen: Ta študija preučuje zaznave, stališča in vedenjske odzive potrošnikov na podjetniško družbeno odgovornost (Enterprise Social Responsi-bility – ESR) v okviru razvijajočega se kosovskega trga. Zasnova/metodologija/pristop: Na podlagi strukturiranih kvantitativnih podatkov ankete (n = 182) raziskava analizira, kako demografske značilnosti – zlasti spol, starost, izobrazba in ekonomski status – vplivajo na potrošnikovo razumevanje in ocenjevanje praks ESR. Čeprav obstaja splošna konceptualna podpora družbeno odgovornemu poslovnemu ravnanju, je dejansko potrošniško vedenje pogojeno z dejavniki, povezanimi z izdelkom, kot so kakovost, cena in razpoložljivost. Ugotovitve: Študija razkriva izrazito vrzel med stališči in ravnanjem, ki kaže na neskladje med etičnimi preferencami in tržnimi dejanji. Potrošniki izkazujejo omejeno zaupanje do samopromocijskih kampanj ESR ter dajejo prednost pristopom, ki jih potrjujejo zunanje institucije ali regulativa. Ugotovitve poudarjajo ključno vlogo preglednosti in pristnosti pri krepitvi potrošniškega zaupanja ter potrebo po strategijah ESR, ki so hkrati občutljive na kontekst in institucionalno zasidrane. Izvirnost/pomen/vrednost: Študija ponuja uporabne napotke za oblikovalce politik in praktike, ki želijo okrepiti okvirje družbene odgovornosti podjetij ter spodbujati trajnejše odnose med potrošniki in podjetji v tranzicijskih gospodarstvih.
Keywords: attitude-behaviour gap; consumer behaviour; corporate ethics; corporate social responsibility; družbena odgovornost podjetij; enterprise social responsibility; podjetniška družbena odgovornost; poslovna etika; preglednost; sustainability; trajnost; transparency; vedenje potrošnikov; vrzel med stališči in ravnanjem