Universality as invariability in comparative literature - Ursa, Mihaela (Primerjalna književnost, 2014)
V članku avtorica analizira vprašanje kulturnih stikov v primerjalnem okviru obstoječe dialektike med univerzalnim in nacionalnim. Idejo univerzalnih invariant, ki se kažejo v odsotnosti neposrednega vpliva ali odvisnosti, preučuje predvsem na podlagi del dveh romunskih komparativistov.
Keywords: Munteanu, Basil, 1897-1972; Marino, Adrian, 1921-2005; primerjalna književnost; comparative literature; nacionalne književnosti; kulturni stiki; literarni vplivi; univerzalnost; romunska literarna veda