Teoretična izhodišča in načrt akcijske raziskave procesa zdravstveno vzgojnega svetovanja staršem - Urbančič, Klaudia (Obzornik zdravstvene nege, 2001)
V prispevku je predstavljen del rezultatov akcije raziskave procesa zdravstveno vzgojnega svetovanja staršem prezgodaj rojenih otrok. Delo obravnava doživljanje staršev ob rojstvu prezgodaj rojenih otrok v Porodnišnici Ljubljana v Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov. Predstavljen je pomen promocije zdravja, zdravstvene vzgoje in zdravstveno vzgojnega svetovanja staršem prezgodaj rojenih otrok. Namen raziskave je vpeljati spremembo v prakso zdravstvene nege. Sprememba je stalno izvajanje zdravstveno vzgojnega svetovanja staršem. V rezultatih je predstavljena akcijska raziskava procesa in uvajanje spremembe v intenzivni enoti. Avtorica ocenjuje, da je bil program uspešno uveden v prakso.
Keywords: Health education; Infant care; Models, nursing; novorojenčki; Parents; predzgodnji porod; starši; svetovanje; zdravstvena nega; zdravstvena vzgoja