An insight into the heterobranch fauna of Fiesa (Slovenia, northern Adriatic Sea) - Knapič, Tea (Annales. Series historia naturalis, 2024)
Avtorji so raziskovali favno morskih polžev zaškrgarjev (Heterobranchia, Gastropoda) v Fiesi, turistični destinaciji in enem najbolj priljubljenih potapljaških krajev v Tržaškem zalivu (severni Jadran). Primerke zaškrgarjev so popisovali med novembrom 2021 in januarjem 2022. Popisali in določili so skupno 30 vrst iz 6 višjih taksonov (Cephalaspidea 1, Aplysiida 1, Umbraculida 1, Sacoglossa 3, Pleurobranchida 2, Nudibranchia 22). Vključno s predhodno objavljenimi in zabeleženimi podatki se je skupno število trenutno znanih vrst na območju raziskave povečalo na 51. Smiselno je pričakovati, da bodo prihodnje raziskave, ki bodo vključevale dodatne metode vzorčenja in bodo izvedene v drugih letnih časih, še povečale število zabeleženih morskih vrst polžev zaškrgarjev, ki naseljujejo to območje.
Keywords: checklist; eterobranchi marini; Fiesa; Fiesso; immersioni; lista; marine heterobranchs; morski polži zaškrgarji; potapljanje z avtonomno potapljaško opremo; recreational divers; rekreativni potapljači; SCUBA diving; seznam vrst; subacquei ricreativi