Nujni delež v evropskem mednarodnem zasebnem pravu - Rudolf, Claudia (Pravni letopis, 2025)
Za primere dedovanja z mednarodnim elementom se načeloma uporablja Uredba 650/2012 o dedovanju. Pomembna omejitev uporabe prava, na katerega napoti Uredba, je pridržek javnega reda (fr. ordre public). Uredba v 35. členu sodišču države članice omogoča, da zavrne uporabo posamezne določbe tujega prava, ki se določi v skladu z ureditvijo v Uredbi, če je taka uporaba očitno nezdružljiva z javnim redom države sodišča, pred katerim teče postopek (lex fori). Iz jezikovne, sistematične in zgodovinske metode razlage sledi, da so predpisi o pravici do nujnega deleža načeloma predmet pridržka javnega reda države, v kateri teče postopek (lex fori). Vendar morajo sodišča pri sklicevanju na pridržek javnega reda upoštevati nekatere v prispevku navedene omejitve. Predstavljen je razvoj v Avstriji, Franciji in Nemčiji.
Keywords: conflict of laws; European Succession Regulation; javni red; mednarodno zasebno pravo; nujni delež; ordre public; public policy; reserved share; Uredba o dedovanju