Bolečina in funkcioniranje oseb z okvaro hrbtenjače - Puzić, Nataša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Izhodišča: Osebe z okvaro hrbtenjače (OH) pogosto občutijo bolečine, ki so nad ravnijo okvare hrbtenjače najpogosteje posledica poškodbe ali obrabe in so po mehanizmu nastanka nociceptivne, na ravni okvare hrbtenjače ali pod njo pa so največkrat posledica kompleksnih centralnih mehanizmov in so nevropatske. Zdravljenje kronične bolečine pri osebah z OH je večinoma manj uspešno. Kronična bolečina vpliva na kakovost njihovega življenja. Metode: Sistematično smo pregledali literaturo o povezanosti med bolečino in funkcioniranjem oseb z OH v podatkovnih zbirkah: Medline, Cochranovi podatkovni zbirki sistematičnih pregledov, EBSCOhost in PEDro za vsa dosegljiva leta do 2012. Rezultati: Nevropatska bolečina po OH je posledica kompleksnih perifernih in centralnih mehanizmov pri okvarah živčevja. Na njen razvoj vpliva več dejavnikov. Doslej še ni zdravila, ki bi pri osebah z OH stalno zmanjševalo kronično nevropatsko bolečino, zato se mora večina, žal, naučiti živeti z njo. Zmanjšanje bolečine je tista zahteva oz. želja oseb z OH, ki najpogosteje ni uresničena. Pristop k obravnavi bolečine, ki temelji nabio-psihosocialnem modelu, mora biti usmerjen k izboljšanju zmožnosti posameznika za življenje z bolečino in tako tudi k izboljšanju kakovosti njegovega življenja. Zaključki: V klinični praksi moramo uporabljati metode in orodja za klasifikacijo bolečine, da bi glede na to lahko izbrali najbolj primerno metodo zdravljenja. Protokol obravnave bolečine pri osebah z OH mora vključevati tudi psihosocialni profil oseb in mora biti multidisciplinaren.
Keywords: Activities of Daily Living; bolečina; dnevne aktivnosti; functioning; funkcioniranje; kvaliteta življenja; Neuralgia; neuropathic pain; nevralgija; okvare hrbtenjače; poškodbe hrbtenjače; Quality of Life; Spinal Cord Injuries