Bronhoskopija z upogljivim bronhoskopom - Triller, Nadja (Zdravniški vestnik, 2001)
Izhodišča. Zanimalo nas je, kateri način lokalne anestezije z lidokainom je uspešnejši in ali je atropin kot premedikacija pred bronhoskopijo z upogljivimbronhoskopom res potreben. Bolniki in metode. V raziskavo smo vključili 105 bolnikov, ki smo jih randomizirali v štiri skupine. Prvi skupinibolnikov smo vbrizgali lidokain v sapnik skozi krikotiroidno membrano, drugi skozi delovni kanal bronhoskopa. Bolniki so bili randomizirani tudi v skupino, ki je prejela atropin, in v skupino, ki atropina ni prejela. Pri vsehsmo spremljali vsebnost kisika v krvi, frekvenco pulza, intenzivnost kašlja ter trajanje bronhoskopije. Bolniki in zdravstveno osebje v bronhoskopiji so ocenili težavnost bronhoskopije po štiristopenjski lestvici. Rezultati. Trajanje bronhoskopije je bilo nekoliko daljše v skupini; ki je prejela anestezijo skozi delovni kanal bronhoskopa (p-0,6). Ta skupina bolnikov je potrebovala tudi signifikantno več dodatnega lidokaina (p=0,03) kot skupina, ki smo jo anestezirali skozi krikotiroidno membrano. Razlike v porabi dodatnega lidokaina med skupinama z atropinom ali brez nismo opazili. Po oceni medicinskega osebja so bolniki, ki niso prejeli atropina, značilno bolj kašljali (p=0, 006). Bolniki te razlike niso potrdili. Zaključki. Bolnikiprenašajo oba načina anestezije enako dobro. Pri anesteziji skozi krikotiroidno membrano smo med bronhoskopijo porabili manj dodatnega lidokaina. Ob uporabi atropina smo opazili več tahikardij.
Keywords: Anestezija lokalna; Anesthesia, local; Atropin; Atropine; bolezni dihal; Bronchoscopy; Bronhoskopija; diagnostika; dihala; Instrumentation; Lidocaine; Lidokain; lokalna anestezija; Methods