List 13. Kteri cepiči so najbolji? „Daj mi cepičev od te jablane ali hruške" — reče sosed sosedu. „Rad ti jih dam, pa ne vem, kako bi ti jih odrezal, da bo prav" — mu odgovori sosed. Tako slišimo včasih govoriti, in res ni vse eno, kako se odrežejo cepiči. Tako-le svetuje o tem vertnarski časnik „Frauendorfer Blatter." Za cepiče (Pfropfreiser) naj se jemljejo enoletne mladike, ktere imajo veliko in tesno skupaj stoječih očes; — cepiči taki morajo biti zreli (godni), to je, ne smejo biti več semtertje zeleni, ampak na vseh straneh lepo rujavi; steržen mora biti lepo bel. Sicer mora biti drevo zdravo in rodovitno (plodno), najbolji so cepiči od verha ali krone, ktera je proti poldne obernjena, Ko si cepiče odrezal, jih vtakni na hladnem in senčnatem kraji v perst kake 3 ali 4 perste globoko ali pa v kleti (keldru) v vlažen pesek. Kadar jih pošlješ kam dalje, je najbolje jih zaviti v moker mah in potem v polimano platno. Ker je lani sila suša zlo zaterla rast dreves, da so posebno mladike jablan kilave, bo letos treba, vsako mladiko, ki se za cepič odreže, dobro ogledati: ali je sočna in zdrava,— če ni, se ne bo prijela in vse delo je zastonj.