Na izsledkih temelječa medicina - Čuk, Angela (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Na izsledkih temelječa medicina je metoda, ki zdravnikom pomaga poiskati izsledke iz medicinske literature, jih kritično ovrednotiti in uporabiti pri kliničnem odločanju. Metoda v praksi dopolnjuje temeljna medicinska znanja, klinične izkušnje in poudarja pomen izsledkov iz kliničnih raziskav. Zanjo sta značilni dve osnovni načeli, in sicer, da znanstveni izsledki sami še ne zadoščajo za klinično odločanje ter da klinično odločanje vodijo znanstveni izsledki, ki so postavljeni v ustrezno hierarhijo. Za izvajanje metode na izsledkih temelječe medicine so potrebna dodatna znanja, ki se jih praviloma zdravniki ne naučijo v času študija. Tako mora zdravnik znati jasno opredeliti klinično vprašanje, izhajajoče iz bolnikovega problema,in ugotoviti, katere informacije potrebuje, znati mora učinkovito poiskati literaturo, znati izsledke iz literature kritično ovrednotiti ter izluščeno bistvo ustrezno uporabiti pri reševanju kliničnega primera. Zaključki. Metoda je doživela velik odmev v akademskih medicinskih krogih pa tudi v klinični praksi. Uvaja se že v študijske programe mnogih medicinskih fakultet, predvsem kot dopolnitev kliničnih znanj v različnih fazah študija. Zuvajanjem na izsledkih temelječe medicine v klinično prakso pa se je povečalamožnost sprotnega kritičnega uvajanja novih dognanj iz medicinske strokovne literature v vsakdanje delo zdravnikov pri obravnavi bolnikov.
Keywords: Clinical Medicine; Computer Communication Networks; Decision Support Techniques; Evidence-Based Medicine; izsledki; Klinična medicina; medicina; medicine; metode; odločanje; Odločanje, podporni sistem, tehnike; presoja; Računalniške mreže; Znanstveno utemeljena medicina