Nominal diminutives in Slovene and English - Sicherl, Eva (Linguistica (Ljubljana), 2011)
Kontrastivna obravnava manjšalnic v slovenščini in angleščini izkazuje porast tovrstnih tvorjenk, zlasti v slovenščini so zastopane tudi v terminologiji. Sicer se manjšalnost v obeh jezikih izraža na več različnih načinov; v slovenščini prevladuje leksemsko izražanje, v angleščini pa skladenjsko, možna je tudi kombinacija obeh, npr. hišica - majhna hiša - majhna hiška. Dvojnost izražanja manjšalnosti se kaže v primerih kot hiša - hiška - hiškica, hči - hčerka - hčerkica. V angleščini je sama tvorba manjšalnic precej manj produktivna, vendar je zato izražanje manjšalnosti preneseno na skladenjsko raven in tako neomejeno. Ker je slovenščina izrazito morfemski jezik, je tudi manjšalnost izražena morfemsko. Namen razprave je s primeri poudariti ravno razlike izražanja manjšalnosti v obeh obravnavanih jezikih.
Keywords: anglais; angleščina; diminutifs; English; linguistique comparée; manjšalnice; noms diminutifs; primerjalno jezikoslovje; samostalniške manjšalnice; Slovene; slovenščina