Removal of inclusions and trace elements from Al-Mg-Si alloys using refining fluxe - Kovačec, Uroš (Strojniški vestnik, 2025)
Čistoča aluminijevih zlitin ima odločilen vpliv na njihove lastnosti in uporabnost. V industrijskem okolju smo rafinirali taline več Al-Mg-Si zlitin (serija 6xxx) s solnimi talili, ki smo jih vnašali v talino z rotacijskim vpihovanjem. Običajni vložek je bil sestavljen iz 25 % do 30 % zunanjega odpada, 45 % do 50 % notranjega odpada in 20 % do 30 % primarnega aluminija. Talina je bila med vpihovanjem talil enakomerno premešana in nato je bila filtrirana skozi porozni obročasti filter. Za opredelitev deleža in vrste nekovinskih vključkov smo uporabili svetlobno mikroskopijo in vrstično elektronsko mikroskopijo. Z optično emisijsko spektroskopijo je bil izmerjen delež alkalijskih in zemljoalkalijskih kovin. Zmanjšanje deleža alkalijskih in zemljoalkalijskih kovin ter deleža nekovinskih vključkov je bilo merilo za ovrednotenje učinkovitosti rafinacije in za izbiro rafinacijskega sredstva za redno proizvodnjo. Analiza več kot sto industrijskih vložkov je potrdila, da je bilo izbrano talilo, sestavljeno iz zmesi MgCl2, KCl, NaCl in CaF2, učinkovito tudi pri redni proizvodnji.
Keywords: alkalijski element; alkall element; aluminij; aluminium; cleanlines; čistoča; flux; nekovinski vključek; non-mtalic inclusion; rafinacija taline; refinement; rotacijsko vbrizgavanje; rotary injection; talilo