KRALJEVINA JUGOSLAVIJA UPRAVA ZA ZAŠTITU RAZRED 85 (4) PATENTNI SPIS INDUSTRISKE SVOJINE IZDAN 1 APRILA 1938. ''ir ST. 13934 Volčič Ljubomir, Ljubljana, Jugoslavija. Postopek in priprava za izdelovanje sodavice in sličnih pijač z ogljikovo kislino. Prijava z dne 5. maja 1937. Velja od 1. avgusta 1937. Postopek po izumu ima namen omogočati ekonomično izdelovanje sodavice predvsem tudi v majhnihmnožinah, pri čemer je izdelek prvovrsten. Postopek in pripadajoča priprava sta zelo prikladna za vsakega tudi najmanjšega konzumenta sodavice. Po izumu se doseže zelo izdatno po-mešanje dovajanega ogljikovega dioksida z vodo, iz katere se naj pripravi sodavica, na ta način, da se vodi ogljikov dioksid po dolgi poti skozi vodo, na primer tako, da se namestijo v posodi vodoravne pregrade s prestavljenimi odprtinami, s čemer se prisilijo dvigajoči se mehurji ogljikovega dioksida, da se dvigajo skozi te prestavljene odprtine ter da morajo prepotovati večje proge vodoravno ali skoro vodoravno. Pri običajnih cenenih postopkih za izdelovanje sodavice se ne absorbira v posodah za izdelovanje sodavice vsa dovaljana ogljikova kiselina v vodi, iz katere se izdeluje sodavica, temveč se del dovajane ogljikove kisline nabira v zgornjem delu posode inje ta plin za nadaljni izdelovalni postopek neaktiven. Da se pritegne ta plin še k nadalinemu izdelovalnemu postopku, se predvidi po izumu ejektor. Pod pritiskom dovajani sveži ogljikov dioksid potegne skozi ejektor po cevi, ki vodi od vrha posode do spodaj nameščenega ejektorja, na vrhu posode nabrano kislino s seboj in jo tako dovaja ponovno spodaj v vodo ter se mora v mehurjih ponovno dvigati na vrh posode skozi predpisano dolgo pot. Nadaljno izboljšano pomešanie vode z ogljikovim dioksidom, s čemer se doseže hitrejša in močnejša absorbciia ogljikovega dioksida v vodi in s tem boljši izdelek, se dobi tako, da se dovaja sveža voda skozi razpršilnik, ki je nemaščen zgoraj na vrhu posode tako, da nastane prha dotekajoče vode v zgornjem prostoru posode za izdelovanje sodavice, kateri prostor je napolnjeni s sicer za postopek neaktivnim ogljikovim dioksidom. V prhi imamo samo majhne vodne kapljice oziroma ozke vodne curke, ki absorbirajo že tedaj nekaj ogljikove kisline in postane izdelovanje sodavice s tem intenzivnejše. Priprava za izdelovanje sodavice po gornjem postopku sesto ji iz posode, v katero se dovaja od spodaj skozi ozko notranjo šobo ejektorja ogljikova kislina kot plin. V posodi se nahaja več vodoravnih pregrad, katerih vsaka ima odprtino, nameščeno prestavljeno napram odprtinam sosednih pregrad, če gledamo posodo v vertikalni projekciji. Na vrhu posode je dovod sveže vode, ki konča v razpršilniku. V bližini razpršilnika konča zgoraj tudi cev, ki vodi do ejektorja, in skozi katero sesa ejektor na vrhu posode nabrani ogljikov dioksid. Sl. 1 kaže izvedbeni primer priprave za izdelovanje sodavice po izumu. 1 je posoda za izdelovanje sodavice, v kateri se nahaja voda 2, iz katere se naj izdeluje sodavica. 3 je dovod za ogljikov dioksid, ki se dovaja v plinastem stan ju pod primernim pritiskom, na primer nekaj atmosfer nadpri-tiska. Dovod konča v zoženi notranji šobi 4 ejektorja 5, ki ima še zunanjo šobo 6. Cev 7 vodi od ejektorja 5 navzgor v gor- Din. 10.— nji del 8 posode, kjer se nahaja ogljikov dioksid pod nekimpritiskom.ki stalno narašča, dokler se dovaja po cevi 3 sveži ogljikov dioksid. Ogljikov dioksid, ki zapušča šobo 6, se dviga v mehurjih po vodi navzgor. V posodi pa so vgrajene vodoravne oregrade 9, ki preprečujejo, da bi se mogli mehurji kisline dvigati hitro in naravnost navzgor. V teh pregradah 9 imamo odprtine 10, ki so nameščene prestavljeno, v prikazanem primeru izmenoma na skrajno desni strani oziroma na skrajno levi strani pregrad 9. Razume se pa, da so odprtine lahko nameščene poljubno prestavljene, na primer na eni pregradi zunaj ob vhodu no več odprtin, na prihodnji pregradi v sredini pa samo ena eventualno večja odprtina. V danem primeru po sl. 1, se mora dvigati ogljikov dioksid po črtkano narisani noti 11. Posodi se dovaja sveža voda po cevi 12, ki konča v najvišjem delu posode v raz-pršilniku 13. Ker pada sveža voda v prho razpršena skozi ogljikov dioksid navzdol, absorbira že tedaj nekaj kisline. Cev 14 služi za odjem izdelane sodavice; opremljena je s pipo 15. Pri izdelovanju sodavice se postopa kakor sledi: Recimo, da je posoda že prazna, to je, da je vsa sodavica že porabljena. Če spustimo svežo vodo v posodo, se ista razprši v razpršilniku 13, in absorbira tekom padca že nekaj ogljikovega dioksida, ki ga je ostalo od predhodnega izde-lovanega postopka in ki ie pod manjšim pritiskom. Po napolnitvi posode se dovaja ogljikov dioksid, ki priteče skozi ejektor, s čemer potegne s seboj tudi oni plin, ki je zgoraj v posodi. Mehurji ogljikovega dioksida se dvigajo po ovinkih, in je plin tedaj dalj časa v dotiki z vodo, zaradi česar ga voda absorbira v boli izdatni meri. Pri navedenem postopku in pri uporabi opisane priprave nimamo izgub na o-gljikovem dioksidu. Pri postopku po izumu znižamo s prho vode pritisk ogljikovega dioksida, ki se nahaja na vrhu posode. Nadalje odvajamo del tega na vrhu nabranega ogljikovega dioksida potom eiektorja, s čemer se pritisk v posodi nadalje zniža. Dobimo tedaj v posodi tako nizek pritisk, da je pritisk svežega dovajanega ogljikovega dioksida v dovoljni meri višji. Na ta način dobimo ono razliko v pritiskih, ki je potrebna za izdelovanje dobre sodavice. Ta postopek omogoča tudi prihranek na porabi ogljikove kisline, ker porabimo koristno ves dovajani ogljikov dioksid. Pri dosedanjih postopkih je potrebno, da se spusti iz posode pred začetkom izdelovanja sodavice toliko ogljikovega dioksida, dokler nimamo v posodi zunanjega zračnega pritiska. Na ta način dosežemo potrebno razliko pritiska plina v posodi oziroma dovajanega svežega plina. Patentne zahteve: 1. Postopek za izdelovanje sodavice in sličnih pijač z ogljikovo kislino, označen s tem, da se vodijo mehurji od spodaj pod primernim pritiskom ogljikovega dioksida po ovinkih dolge predpisane v veliki meri vodoravno ali skoro vodravno potekajoče poti navzgor skozi vodo, iz katere se naj izdeluje sodavica. 2. Postopek po zahtevi 1, označen s tem, da sesa dovajani ogljikov dioksid potom ejektorja po cevi na vrhu nad vodo nabrani sicer neaktivni ogljikv dioksid in ga dovaja ponovno izdelovalnemu postopku. 3. Postopek po zahtevah 1 do 2, označen s tem, da se dovajana voda razprši zgoraj nad vodo, kjer v prhi razpršeno padajoča absorbira ogljikov dioksid, ki je preostal od predhodnega izdelovalnega postopka. 4. Priprava za izdelovanje sodavice po zahtevah 1 do 3, označena s tem, da sestoji iz posode (1), ki ima spodaj dovod (3) za ogljikov dioksid z ejektor jem (5) ter nato vodoravne ali skoro vodoravne pregrade (9) s prestavljenimi odprtinami (10) ter na vrhu posode nameščen razpršil-nik (13) za dovajano vodo, pri čemer je ejektor zvezan potom cevi (7) z zgornjim delom posode. Ađ pat. br. 13934