Arhivski fond Magistrat Ljutomer (1535-1914) - Horvat, Mojca (Kronika (Ljubljana), 2022)
Prispevek ponuja pregled dokumentov, ki jih Pokrajinski arhiv Maribor hrani v fondu Magistrat Ljutomer, pojasni pripadajoči arhivski popis in izpostavi nekatere značilne ali posebej zanimive dokumente. Fond obsega 116 škatel oziroma 11,6 tekočih metrov arhivskega gradiva, nastalega med letoma 1535 in 1914. Največ dokumentov se nanaša na upravo trga in trško sodstvo, najdemo pa tudi podatke o zdravstvenih, gradbenih, cerkvenih, šolskih, obrtniških, policijskih, gasilskih, vojaških idr. zadevah.
Keywords: archival description; archival materials; arhivski popis; arhivsko gradivo; Habsburgs; Ljutomer magistrate; magistrat Ljutomer; market-town administration; market-town judiciary; Ottokar II Přemysl; Pokrajinski arhiv Maribor; Regional Archives Maribor; trška uprava; trško sodstvo; vineyards