Bolonjska prenova programov iz ptičje perspektive kurikularne teorije - Sešek, Urška (Sodobna pedagogika, 2006)
Članek izhaja iz prepričanja, da je bolonjska reforma priložnost za dvig kakovosti v slovenskem visokem šolstvu, vendar samo, če jo razumemo v širšem kontekstu ter kritično udejanjamo. Za to pa potrebujemo določeno mero znanja okurikulumu in kurikularnem načrtovanju, ki ponavadi precej presega posamezna predmetna področja visokošolskih učiteljev. V članku je podan kratek pregled splošne literature o kurikulumu od same definicije tega osrednjega pojma do zgodovinskega razvoja vsebin, ciljev in metod izobraževanja ter sodobnih trendov kurikularne teorije. Sledi predstavitev poglavitnih spoznanj o načrtovanju kot ključnem kurikularnem procesu, kjer se prav tako kažejo različne paradigmatsko pogojene možnosti. Posebej je predstavljena še analiza potreb kot izhodišče sodobnega kurikularnega načrtovanja, ki ga priporočajo innalagajo tudi bolonjski dokumenti. V luči podanega teoretičnega pregleda zaključek razmišlja o umestitvi bolonjske reforme v prej predstavljene kurikularne modele ter o optimalnem pristopu do le-te s pomočjo kurikularnega znanja nosilcev slovenskih visokošolskih programov.
Keywords: bolonjski proces; curriculum; kurikulum; visoko šolstvo; izobraževalna politika; šolske reforme; Slovenia; Slovenija