Relationship between laboratory and field assessments of common bean (Phaseolus vulgaris L.) seed quality indicators - Modi, Albert T. (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Namen raziskave je bil določiti poleg kalitve še dodatne kakovostne indikatorje semen treh sort navadnega fižola (Phaseolus vulgaris. L). V laboratorijskih razmerah je bila celokupna kalivost semen vključena v izračun dodatnih meril določanja kakovosti semen kot sta poprečna kalivost in indeks kalitvenega vigorja. Ti parametri so bili uporabljeni za izdelavo novega parametra, imenovanega celukopni potencial kalitve. Laboratorijski postopki so bili podvojeni v razmerah poljskega poskusa v dveh rastnih sezonah za pridobitev primerljivih podatkov za vznik kalic, poprečno vrednost vznika in indeks vigorja vznika. Iz teh podatkov je bila izračunana poprečna celokupne vrednost vznika. Posevek je rastel v treh gostotah (177 000 rastlin ha-1, 150 000 rastlin ha-1 in 115 000 rastlin ha-1). Na-poved uspešnosti rasti v poljskih razmerah je bila narejena na meritvah velikosti rastlin of prvega trojnatega lista do začetka reproduktivne faze razvoja. V tem obdobju so bila pridobljena merila za vigor rasti in celokupno potencialno vrednost rasti podobna tistim v laboratoriju, ki so določala vigor semen in vznika. Raziskava je pokazala, da bi kalitev in rast rastlin lahko korelirali z uporabo indeksov vigorja.
Keywords: indeks rasti; kakovost semena; kalitev; navadni fižol; Phaseolus vulgaris; vigor semen; vznik