Pridobivanje dovoljenj za zamenjavo uparjalnikov in povečanje moči JE Krško - Špiler, Jože (Strojniški vestnik, 2000)
Namen prispevka je predstaviti poglavitne značilnosti postopka pridobivanja dovoljenj za posege, ki potekajo zadnja tri leta in vplivajo na jedrsko varnost. Sedanja slovenska zakonodaja temelji predvsem na zakonih in pravilnikih, ki jih je v osemdesetih letih izdala nekdanja Jugoslavija in ki so po osamosvojitvi leta 1991 ostali veljavni v Republiki Sloveniji. V prispevku je pregled zakonov in pravilnikov, ki zadevajo postopke pridobivanja dovoljenj za JE Krško. Celoten postopek pridobivanja dovoljenj za projekt zamenjave uparjalnikov in povečanje moči, lahko razdelimo na dve skupini: - postopek pridobivanja dovoljenj za posege, ki vplivajo na jedrsko varnost ter - postopki pridobivanja dovoljenj za posege, ki ne vplivajo na jedrsko varnost.
Keywords: pridobivanje dovoljenj; specifikacije tehnične; poročila varnostna; okna obratovalna; Nuklearna elektrarna Krško; zamenjava uparjalnikov; jedrska varnost; dovoljenja