Vpliv pandemije covid-19 na pogodbe o paketnih potovanjih - Lutman, Karmen (Pravni letopis, 2020)
Turizem velja za eno tistih panog, ki jih je pandemija koronavirusne bolezni najbolj prizadela. Letovišča so pretežni del leta ostala prazna, turistična sezona za prihodnje leto pa je prav tako negotova. Zaradi množičnih odpovedi potovanj so se ponudniki turističnih storitev znašli v nezavidljivem položaju, saj je zakonodaja na tem področju pogosto precej naklonjena potnikom. Prispevek obravnava vpliv pandemije na pogodbe o paketnih potovanjih, ki so urejene z Direktivo EU 2015/2302. Pri tem se osredotoča na pojem "neizogibnih in izrednih okoliščin" ter njihovih posledic za pogodbeno razmerje. Pravna analiza je prilagojena posameznim fazam pandemije, avtorica pa ponudi smernice za reševanje morebitnih bodočih sporov na tem področju. Zaključni del prispevka omogoča vpogled v prve (tuje) sodne odločbe, ki obravnavajo vpliv pandemije na pogodbe o paketnih potovanjih.
Keywords: COVID-19; pandemije; pogodbeno pravo; potovanja; turizem