Zgodovinska nasprotja med različnimi rabami gozdov - Perko, Franc (Gozdarski vestnik, 2017)
Prispevek opisuje nasprotja, ki so se skozi zgodovino pojavljala na slovenskem ozemlju ob kolonizaciji, monopolu gozdov in lesa za potrebe rudnikov in fužin ter gozdni paši na primeru pogozdovanja krasa in planinske paše na Gorenjskem. Opisane so številne konfliktne situacije pri določeni rabi gozdov.
Keywords: forest; gozdovi; colonization; kolonizacija; krčenje gozdov; deforestation; mines; rudniki; iron works; ironworks; fužine; gozdna paša; forest pasture; mountain pasture; planinska paša; Slovenia; Slovenija