Gossip, gift and commodity in Francis Coventry's History of Pompey the Little, or, The life and adventures of a lap-dog (1751) - Vogrinčič Čepič, Ana (ELOPE (Ljubljana), 2007)
History of Pompey the Little Francisa Coventryja je eden najbolj znanih primerov danes sicer že precej pozabljenega žanra angleške proze osemnajstega stoletja, tj. romana, kjer v vlogi glavnega junaka nastopa predmet ali žival, v našem primeru pes Pompey. S tem ko pokaže na še ne opažene dimenzije besedila, članek preizprašuje etablirano razumevanje dela, kot ga v svoji teoriji t.i. 'romanov kroženja' uveljavi Liz Bellamy. V njenem branju pohajkujoče živali in predmeti, ki prehajajo od enega k drugemu lastniku, predstavljajo krožeče tržno blago in posredno simbolizirajo odtujeno potrošniško družbo. Pričujoči esej pokaže, da je vloga Pompeyja bolj kot prodajnemu artiklu bliže funkciji daru in da pes deluje predvsem kot opravljivec, kar ponudi alternativno interpretacijo romana, ki omogoči drugačen pogled na Coventryjevo podobo družbe. Prispevek želi Coventryjevo zgodbo umestiti v širši družbeno-kulturni kontekst Anglije osemnajstega stoletja in ponovno premisliti njen položaj znotraj proze tega časa. Kot tak tukajšnji premislek sodi med primere družbeno-kulturnega pristopa obravnavanja literature.
Keywords: 18.st.; angleška književnost; angleška proza; Coventry, Francis: History of Pompey the Little, or, The life and adventures of a lap-dog; družabnost; nečloveški junaki; potrošništvo