Sur quelles bases enseigner l'intercompréhension entre les langues slaves de l'ouest et du sud-ouest ? - Labbé, Grégoire (Vestnik za tuje jezike, 2017)
Medjezikovno razumevanje med podobnimi jeziki, ki pripadajo isti jezikovni skupini je, do neke mere, naravni pojav. Vendar pa je razumevanje bližnjih jezikov pogosto moteno zaradi mnogih nejasnih elementov, ki so nerazumljivi brez poznavanja slovnice ali besedišča jezika. Metodologija, podobna tisti, ki jo ponuja priročnik Eurom 5, dopušča učencem izboljšanje poznavanja jezikovne skupine in njenega delovanja. V priročniku Eurom 5 se učni proces osredotoča na poznavanje "romanskega sistema" in izpostavlja podrobnosti posameznih jezikov, ki jih priročnik obravnava. Takšen sistem zagotavlja boljše razumevanje teh jezikov. Koncept smo poskušali prirediti za zahodne in jugozahodne slovanske jezike, s poudarkom na češčini, slovenščini in, do manjše mere, hrvaščini.
Keywords: medjezikovno razumevanje; intercomprehension; Romance languages; romanski jeziki; Slavic languages; slovanski jeziki; Slovene; Slovenian; slovenščina; Czech; češčina; Croatian; hrvaščina; didaktika jezika; languages didactics