The effect of silica fume additions on the durability of portland cement mortars exposed to magnesium sulfate attack - Zelić, Jelica (Materiali in tehnologije, 2007)
Propadanje strukture betona v okolju sulfata (tla, podzemne vode in morska voda) je znan pojav. Uporaba mešanih cementov z dodatki, kot so naravni pucolani, leteči pepel ali "silica fume" (SF), ima pomembno vlogo pri dolgotrajni trdnosti betona, izpostavljenega sulfatni koroziji. V tem delu je preučevan vpliv SF (masni delež 2-15 %) kot nadomestni dodatek industrijskemu portlandskemu cementu (CEM IIA-S 42.5N) na odpornost cementne malte proti delovanju raztopin magnezijevega sulfata (w(SOspodaj{4})zgoraj{2-}=2.5 %; čas izpostavljanja do 6 mesecev pri 20 °C). Merili smo naslednje parametre v odvisnosti od deleža SF: sprememba dolžine malt zaradi ekspanzije, spremembe modulov elastičnosti in izguba mehanične čvrstosti. Strukturne spremembe v maltah, izpostavljenih vplivu sulfatne korozije, smo spremljali z diferencialno termično analizo (DTA) in rentgensko difrakcijsko analizo (XRD). Rezultati kažejo, da nadomestni dodatek SF v večini primerov povečuje odpornost malt proti vplivu magnezijevega sulfata. Malte z masnim deležem dodatka SF, večjim od 8 %, so okarakterizirane kot dobro sulfatno odporne in kažejo manjšo ekspanzijo kot kontrolna malta na osnovi sulfatno odpornega portlandskega cementa, ker nimajo gipsa in etringita, kar je potrjeno z analizo XRD. Opaženo je tudi, da je modul elastičnosti proporcionalen kompresijski čvrstosti, toda večje kompresijske čvrstosti niso nujno povezane z večjo odpornostjo malt proti korozijskemu delovanju sulfata.
Keywords: malte; dodatki; korozija; trajnost; modul elastičnosti