Celjsko gimnazijsko vprašanje (1893-1895) - Cvirn, Janez (Kronika (Ljubljana), 1997)
V letih 1893-1895 je bilo "celjsko gimnaz. vprašanje" osrednje politično vprašanje v monarhiji. Bilo je povod za padec Windischgraetzove koalicijske vlade, hkrati pa je - po sprejemu postavke za ustanovitev nemško-slovenskih vzporednic na nižji gimnaziji v Celju - imelo za nadaljnji politični razvoj v monarhiji velikanske posledice, ki so se že kmalu izrazile v skrajno radikalni politiki avstrijskega in še zlasti spodnještajerskega nemštva.
Keywords: 1893/1895; Austria-Hungary; Avstro-Ogrska; Celje; gimnazije; Habsburg Monarchy; habsburška monarhija; mednacionalni odnosi; nacionalno vprašanje; Nemci; Slovenci; Slovenes