Napovedovanje povezav v omrežju deskriptorjev MeSH - Kastrin, Andrej (Informatica Medica Slovenica, 2015)
Odkrivanje potencialnega novega znanja predstavimo kot problem napovedovanja povezav med vozlišči, ki v omrežju niso neposredno povezana: večja kot je podobnost med vozliščema, večje je verjetje, da bo med vozliščema nastopila povezava. Za ilustracijo metode smo zgradili veliko realno omrežje, v katerem so vozlišča predstavljala deskriptorje iz geslovnika MeSH, povezave med vozlišči pa sopojavitev parov deskriptorjev MeSH v zbirki MEDLINE. Za računanje podobnosti med vozlišči smo uporabili število skupnih sosedov, Jaccardov in Adamic/Adarjev koeficient ter koeficient prednostnega povezovanja. Eksperimentalni rezultati kažejo dobro kakovost napovedi.
Keywords: analiza omrežij; kompleksna omrežja; MeSH geslovnik; procesiranje naravnega jezika; rudarjenje besedil; znanost o podatkih