Topical issues in global value chains research - Damijan, Jože (Teorija in praksa, 2015)
Dinamiko svetovnega gospodarstva in mednarodne trgovine vse bolj zaznamujejo globalne verige vrednosti (GVV), v okviru katerih se v fragmentiranih in mednarodno razpršenih proizvodnih procesih trguje z vmesnimi proizvodi in storitvami. Uspešna integracija podjetij in držav v GVV je vse pomembnejša za njihovo vključevanje v mednarodno gospodarstvo in lasten razvoj. Temelječ na analizi konceptualne, empirične in z ekonomsko politiko povezane literature o (i) GVV v razvojni ekonomiki in modelih mednarodne trgovine, (ii) dejavnikih razmaha GVV, (iii) razvojnih učinkih, koristih in rizikih integriranja v GVV, (iv) pomenu GVV za mednarodno trgovino, (v) teoretičnih konceptih in empiričnih analizah o odločanju (multinacionalnih) podjetij glede vzpostavljanja in modalitete GVV, (vi) vladanju / upravljanju GVV in izboljševanju položaja v GVV ter (vii) o spremembah za ekonomsko politiko, povezanih z GVV, identificiramo prioritetna vprašanja / teme bodočega raziskovanja GVV, ki so najbolj pomembna za gospodarstva razvijajočih se držav ("tovarniška gospodarstva") in njihova podjetja.
Keywords: direct investments; direktne investicije; integracija; integration; international trade; mednarodna menjava; mednarodna trgovina; preskrbovalne verige; supply chain