Detailed cultural heritage recording produced with traditional methods and laser scanning - Lah, Ljubo (Geodetski vestnik, 2023)
Za izdelavo dokumentacije objektov kulturne dediščine se še vedno pogosto uporabljajo tradicionalne metode izmer. Po drugi strani pa lahko geodetska izmera in sodobne tehnologije, kot je 3D-lasersko skeniranje, zagotovijo natančnejše, geometrično konsistentne in izjemno natančne podatke, ki jih je mogoče uporabiti kot podlago za podrobne vektorske načrte ali 3D-modele. Glavni cilj naše raziskave je bil preučiti komplementarni pristop z uporabo tradicionalnih in sodobnih metod za izdelavo podrobnih vektorskih načrtov romanske cerkve sv. Martina v Chapaizu v Franciji, ki so bistvenega pomena za nadaljnje razkrivanje njenega zgodovinskega razvoja. Geometrično je ta cerkev precej obsežna in ima veliko nepravilnosti v obliki. V prispevku je predstavljen in ovrednoten naš pristop k procesu dokumentiranja. Za analizo tlorisov cerkve iz obeh načinov zajema smo uporabili Prokrustovo analizo, ki nam je dala objektivno oceno točnosti. Primerjani so bili tudi oblaki točk zvonika, posneti z dvema različnima laserskima skenerjema.
Keywords: cerkve; Church of St. Martin in Chapaize; cultural heritage recording; geodezija; historical development; kulturna dediščina; laser scanning; lasersko skeniranje; Procrustes analysis; traditional measuring method