Diagnostika urinske inkontinence danes - Barbič, Matija (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. V članku želimo prikazati sodoben pristop do bolnice z urinsko inkontinenco, s poudarkom na preiskavah, ki jih izvajamo v Kliničnem centru v Ljubljani. Anarrcneza in klinični pregled sta ključna usmerjevalca nada jnjih preiskav in postopkov. Po opravljenih bakterioloških in biokemičnih preiskavahurina potrdimo urinsko inkontinenco z "enournim testom z vložkom", vterciarnih centrih pa z urodinamskimi preiskavami ocenjujemo sposobnost spodnjih sečil za zbiranje, odvajanje in preprečevanje nenadziranega odtekanjaurina. V zahtevnejših primerih urodinamske meritve kombiniramo z vizualnimi preiskavami (videocistouretrografija in ultrazvok). Diagnostiko včasih dopolnimo tudi z dodatnimi funkcionalnimi preiskavami (merjenje električneprevodnosti uretre, ambulantna cistometrija), v nekaterih primerih pa z elektromiografskimi meritvami na mišicah medeničnega dna. Zaključki. Diagnostika urinske inkontinence je kompleksen in tehnično zahteven proces, kiga omejuje tudi dejstvo, da posegamo v bolnikov najintimnejši del. Končna diagnoza zahteva upoštevanje anamnestičnih in kliničnih podatkov ter pravilno vrednotenje rezultatov različnih preiskav.
Keywords: Anamneza; Diagnosis; diagnostika; Fizikalna preiskava; Medical History Taking; Physical Examination; Urin, analiza; Urinalysis; Urinary Incontinence; Urinska inkontinenca; Urodinamika; Urodynamics; urologija