Vrednotenje in pripadnost virtualni skupnosti slovenskega Twitterja - Kalin Golob, Monika (Slavistična revija, 2014)
Študija na primeru slovenskih tvitov o olimpijskih igrah kaže, kakšne medosebne vrednostne pomene ustvarjajo uporabniki Twitterja in kako ustvarjajo pripadnost spletni skupnosti. S sistemsko-funkcijskim pristopom, ki smo ga prenesli na proučevanje aktualnega komuniciranja na družbenem omrežju Twitter, ugotavljamo, da so v pregledanih tvitih prisotne vse vrednotenjske dimenzije. Študija nadgrajuje obstoječe raziskave o uporabi vrednotenjskega jezika v družbenih omrežjih. V njej zavračamo splošno prisotne kritike Twitterja, da objavlja predvsem vsebinsko prazna sporočila, brez medosebne interakcijske vednosti. Twitter ponuja prostor za izražanje osebnega stališča o izkušnjah skupnosti številnemu občinstvu.
Keywords: communication; jezikoslovje; jezikovna sredstva; linguistic means of appraisal; linguistics; Slovene; Slovenian language; slovenščina; sporočanje; systemic functional lingustics; tviti; tweets; Twitter; vrednotenje