Družbena odgovornost z ustvarjalnim sodelovanjem namesto neoliberalne krize - Mulej, Matjaž (Teorija in praksa, 2011)
Enostranskost je nevarna, je tudi osnovni vir sedanje družbeno-gospodarske krize. Načela in metode neoliberalizma ne kažejo poti iz krize, saj so jo povzročile. Družbena odgovornost jo kaže, a kot zapletena netehnološka inovacija, ki odpira pot od enostranskosti k zadostni in potrebni celovitosti z medstrokovnim ustvarjalnim sodelovanjem brez zlorabe vpliva. Tudi finančna, gospodarska in družbena kriza, ki se je, potem ko je nastajala desetletja, pojavila leta 2008, je posledica enostranskosti, ki škodi odnosom in zahteva celovitost, zato sodelovanje. Vsi smo soodvisni in vsi potrebujemo inovacije, a ne le tehnično-tehnoloških, ki so sicer zapletene, a manj kot inovacije vrednot/kulture/etike/norm celovitega obnašanja - npr. za prehod od zgolj ekonomike ozke specializacije na njeno dopolnitev z etiko soodvisnosti in ekonomiko ustvarjalnega sodelovanja za zadostno in potrebno celovitost. Te lastnosti ljudi in poslovanja družbena odgovornost omogoča, neoliberalizem pa ne.
Keywords: Družbena odgovornost; Social responsibility; Sodelovanje; Cooperation; Economic crises; Ekonomske krize; Neoliberalism; Neoliberalizem