A rapid and efficient DNA extraction method from high oily content seeds - Soliman, Elham R. S. (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Semena kloščevca so bogata na oljih in polifenolih kar ovira ekstrakcijo DNK. V tej raziskavi je bil razvit hiter in učinkovit protokol za izolacijo celokupne DNK iz semen kloščevca. Metoda uporablja ponavljajoče se cikle zmrzovanja in segrevanja, kar povzroči lizijo celic v tkivu semena. DNK izolirana po tem protokolu je bila uspešno uporabljena kot osnova za PCR namnoževanje ITS regij v rRNK, ki kodirajo gene, na širokouporabljene pri molekularni identifikaciji različnih rastlinskih vrst. Kolikor nam je znano, je to prva raziskava, ki poroča o učinkoviti rabi ponavljajočih se cikličnih šokov zmrzovanja in segrevanja za izolacijo visoko kakovostne DNK iz rastlinskih celic. Ta protocol bo pripomogel k hitri analizi čistosti semen.
Keywords: ITS; kloščevec; lizija celic; PCR; sekvenciranje; vročinski šok