Vpliv okrova na hrup batnega kompresorja - Jerič, Anže (Strojniški vestnik, 2007)
V prispevku analiziramo vpliv okrova na hrup tipičnega batnega kompresorja za gospodinjske aparate. Analiza lastnosti hrupa kompresorja z okrovom in brez njega temelji na meritvah zvočnega tlaka in zvočne intenzivnosti. Eksperimentalno ugotovljene elastične lastnosti okrova kompresorja primerjamo s teoretičnim izračunom, ki temelji na metodi končnih elementov. Rezultati izkazujejo dobro ujemanje glavnih frekvenc hrupa z lastnimi frekvencami okrova. V prispevku pokazemo, kako lahko s preprosto ojačitvijo okrova zmanjsamo amplitudo in spremenimo frekvenčno vsebino hrupa, izmerjenega zunaj kompresorja.
Keywords: gospodinjski aparati; batni kompresorji; hrup; intenzivnost