The influence of abiotic and biotic disturbances on the protective effect of alpine forests against avalanches and rockfalls - Oven, Domen (Acta silvae et ligni, 2020)
V gozdovih alpskega prostora lahko abiotske in biotske motnje vplivajo na porazdelitev in strukturo gozdov do te mere, da jim zmanjšajo varovalni učinek pred naravnimi nevarnostnimi, kot so snežni plazovi in skalni podori. V članku je zato predstavljen pregled glavnih vplivov abiotskih (gozdni požari, vetrolom, snegolom, žled, snežni plazovi in skalni podori) in biotskih (insekti in patogeni) motenj na varovalno in zaščitno funkcijo gozdov pred snežnimi plazovi in skalnimi podori. Naravne motnje na splošno negativno vplivajo na varovalni učinek gozda pred naravnimi nevarnostmi, še posebej v primeru veliko-površinskih dogodkov z visoko jakostjo poškodovanosti. Slednje so v alpskem prostoru najpogosteje posledica neviht, napada podlubnikov, snežnih plazov in gozdnih požarov. Podnebne spremembe in njihov vpliv na naravne motnje bodo v bodoče postale pomemben izziv pri upravljanju z gozdovi, ki opravljajo varovalno in zaščitno funkcijo.
Keywords: abiotic disturbances; avalanche; biotic disturbances; naravna motnja; naravne nevarnosti; natural disturbances; natural hazards; protection forests; protective effect; rockfall; sestojni parametri; skalni podori; snežni plazovi; stand parameters; varovalna funkcija gozda; varovalni učinek; zaščitna funkcija gozda