Pinched sunflowers (Helianthus annuus ‘Teddy Bear’) produce high-quality flowers under high nitrogen fertilizer - Selahvarzi, Yahya (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
V raziskavi je bil preučevan učinek odstranje-vanja (pinciranja) osrednjega socvetja in različnih odmerkov gnojenja z ureo na nekatere morfološke in fiziološke lastnosti okrasnih sončnic. Raziskava je bila izvedena kot popolni fak-torski bločni poskus s štirimi ponovitvami na okrasnih sonč-nicah (Helianthus annuus ‘Teddy Bear’) na Horticulture Farm, Department of Horticulture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, v rastni sezoni 2020-2021. Prvi dejavnik je obsegal dve ravni pinciranja (pincirano in ne pincirano), drugi dejavnik pa štiri različne odmerke uree (0, 200, 300, and 400 kg ha-1) v obliki vodotopnega gnojila. Rezultati so pokazali, da je bila dosežena največja suha masa socvetij (59,25 g) pri pinciranih rastlinah in uporabi 400 kg ha-1 of uree. Večji odmerek uree je pri pinciranih socvetjih povečal vsebnost celokupnega klorofila in klorofila b. Pri odstranitvi osrednega socvetja se je vsebnost N, P, K, Ca, Zn in Fe v listih povečala za 1,5; 1,6; 1,3; 1,9; 1,4 in 1,5 krat. Zaradi naštetega priporočamo pinciranje in gnojenje s 400 kg ha-1 uree za vzgojo kakovostnih sončnic ‘Teddy Bear’.
Keywords: ‘Teddy Bear’; cvetenje; fotosinteza; Helianthus annuus; hranila; okrasne rastline; pinciranje; premer koška; sončnice; višina rastlin