Analysis of visual elements of leisure attractiveness of Slovenian landscapes - Cigale, Dejan (Geografski vestnik, 2021)
Prispevek obravnava privlačnost slovenske pokrajine kot prostočasnega prostora. Posebej se osredotoča na povezavo privlačnosti s pokrajinsko raznolikostjo in naravnostjo. Kot izhodišče je bila uporabljena raziskava Perka in sodelavcev (2017), v kateri so avtorji določili najbolj in najmanj raznolika območja Slovenije,tj. pokrajinske vroče in mrzle točke. Izvedena je bila spletna anketna raziskava, v kateri so bile uporabljene fotografije, posnete v izbranih vročih in mrzlih točkah. Anketiranci so bili naprošeni, da ocenijo privlačnost pokrajin na fotografijah kot ciljev izletov. Privlačnost pokrajin se ni razlikovala glede na njihovo lego znotraj vročih ali mrzlih točk. Na drugi strani rezultati jasno kažejo večjo privlačnost pokrajin,v katerih prevladujejo razmeroma naravni pokrajinski elementi.
Keywords: geografija; geography of tourism; landscape attractiveness; landscape diversity; landscape hotspots; naturalness; recreation; rekreacija; Slovenia; Slovenija; turistične destinacije; turizem