14 Naprava dobre apnenice. Apnenice, kakor jih delajo pri nas, imajo mnogo nedostatkov; porabi se mnogo kuriva, delalci strašno veliko terpe, apno se dolgo kuha in taka apnenca je prav za pravo le za enkratno porabo. Tudi ni moč kuhanje apna pravilno nadzirati. Ako se vse to vzame v poštev, reči se mora, da so naše apnenice slabe, sicer priproste, a ker malo odvrnejo, in mnogo dela prizadenejo, so vender prav zelo drage. Zboljšana in vsega priporočila vredna je apnenica, katero pojasnujejo podobe 1. do 3. in o kateri sledi tu popis. Zarad pripravnosti zida se apnenica ob kak breg, s čemur pa ni rečeno, da bi ne smela stati prosta. Za kuho od 150 metr. centov apna zadustuje nastopne veličine: Visokost 31 /2 ™/, notranja svitloba zgoraj merjena 31 6 do 31 2 metra; dolžina in oblika stranskih sten je poljubna, a stene naj so zaradi trpežnosti najmanj 1 m/ debele. Notranjost apnenice je okrogla in se zoži proti dnu. Kakih 80 % nad tlemi je v steni apnenice izbuknen preko 20 %, širok pas, a tako poševno postav-jen, da je le zadi 80 % nad tlemi, potem gre pa na kvišku, da pride spredaj 180 % nad tla. Peč je 80 % globoka in 50 % široka. Za zidanje rabi najboljši kamenje, ker boljši zoperstoji vročini nego opeka, a tudi ta se sme rabiti, vender pa mora biti notranji del stene od kamenja, če tudi od apnenica, ker ta prav malo trpi, če je dobro ometan. Na omenjeni pas, ki je zaznamovan na podobi 2 z (/ sestavi se iz apnenica in s pomočjo lesenih drogov («) obok potem s cela apnenica napolni in sicer tako, da se apnenec čez rob v obliki polukrogle nakopiči in zgoraj dobro z malto omeče. Streha za silo d, ki se da proč vzeti, zavaruje apnenico pred dežjem, kadar v nje gori. Obrtnija. 15 Kuriva zadostuje preko 22 do 28 metrov 80 % dolgih mehkih a suhih drv. Kolikor bolj suha so drva in kolikor manjši je ognjišče, toliko manj se jih porabi; vender pa peč ne sme meriti pod 40 %. Z rastočo vročino zgorijo drogovi s in se narede odduški za ogenj, skoz katere plamen šviga. Napol dogorjena polena se v peč potisnejo, ki naj je vedno polna. v jeti, če imamo pripravne in hitre delavce i. t. d. Štirje pridni zidarji s potrebnimi denarji morejo narediti tako apnenico v teku enega tedna. Na vsak način je taka apne-nica za razmere, kakor so pri nas, vsega priporočila vredna. Pred vsakim kuhanjem potrebno je notranje stene popraviti. Vse drugo razjasnjujejo podobe. Pod. 1. Apnenica od spredaj. Pod. 2. Navpični prorez apnenice. Če so drva dobra, se apno kuha dva dni in dve noči in naj se ostavi kurjava še le takrat, kadar je apnenec razbeljen, t. j., če je vun švigajoč plamen bel. Dokler je pa plamen rudečkast, pa apno še ni kuhano. Ce tedaj vemo, da je apno skoz in skoz razbeljeno, potem dobro zazidamo peč z opeko, da s tem preprečimo zračni vlak skoz apnenco, kateri kuhano apno prehitro shladi. Kuhano apno naj se potem več dni hladi. Ko se je to zgo dilo prične se apnenca od vzgor prazniti in je dobro kuhano apno precej gasiti, ker le tako ima vse dobre lastnosti. Kar se tiče stroškov take apnenice, zavisni so od mnogih rečij, zlasti pa od tega, če je gradivo daleč ali blizu, če je dobimo zastonj, ali jo moramo plačati, če imamo sami vprežno živino ali jo pa moramo še le na- Pod. 3. Vodoravni prorez apnenice.