Lah, Uratnik in Bilimovič - začetniki statistične analize na področju družbenoekonomskih raziskav v Sloveniji - Južnič, Stanislav (Teorija in praksa, 2007)
Članek opisuje nekatere značilnosti statističnih metod Iva Laha, Filipa Uratnika in Aleksandra Bilimoviča v Ljubljani med obema vojnama. Nakazani so vplivi ruskih matematikov in statistikov, ki so v veliki meri opredeljevali Lahovo in Bilimovičevo razmišljanje. Lah in Uratnik sta se ukvarjala s problematiko socialnega zavarovanja delavcev, statistični podatki o socialnem zavarovanju pa so Lahu in Bilimoviču služili kot izhodišče za analizo nihanj v gospodarskih gibanjih. Lah in Bilimovič sta se ukvarjala tudi s statistično teorijo, Lah pa še z aktuarsko matematiko. Uratnik se je posvečal demografski in socialni statistiki in bil eden prvih raziskovalcev kvalitete življenja slovenskega prebivalstva. Opisano je tudi sodelovanje med Lahom, Uratnikom in Bilimovičem, kot je razvidno iz prepletanja njihovih objav.
Keywords: Lah, Ivo, 1896-1979; Statistics; Uratnik, Filip, 1889-1967; Statistical methods; Social insurance; Bilimovič, Aleksander, 1876-1963; Demography; Statistika; Statistične metode; Economic history; Socialno zavarovanje; Socioeconomic development; Demografija; Researchers; Ekonomska zgodovina; Cooperation; Družbenoekonomski razvoj; Slovenia; Raziskovalci; Sodelovanje; Slovenija