Botulizem - Berginc Dolenšek, Anica (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Botulizem je nevarna, redka in potencialno smrtna bolezen. Povzročajo jo nevrotoksini, ki jih tvori Clostridium botulinumu po Gramu pozitivna anaerobna sporogena bakterija. Najdemo jo v zemlji in morskih usedlinah po vsem svetu. Bakterija kolonizira tudi prebavila rib, ptic in sesalcev. Pri človeku povzročajo bolezen toksini tipa A, B, E in R Tipi C, D in E povzročajo bolezen pri sesalcih, pticah in ribah. Botulizem se ne prenašas človeka na človeka. Poznanih je več oblik bolezni: botulizem po zaužitju hrane, botulizem majhnih otrok, botulizem rane, botulizem pri odraslih, iatrogeno povzročen botulizem. Za bolezen so značilne simetrične descendentne pareze motoričnih in avtonomnih živcev, ki najprej prizadenejo možganske živce. Bolnik nima povišane temperature, motenj zavesti in motenj senzibilitete. Botulinum toksin predstavlja potencialno biološko orožje. Zaključki. V Sloveniji je od leta 1985 prijavljenih 44 primerov botulizma. Vsiprimeri so povezani z zaužitjem toksina s hrano. V prispevku je opisan primer zastrupitve s toksinom Clostridium botulinuma v sklopu družinske epidemije. Izvor okužbe je bila surova prekajena domača šunka.
Keywords: Botulism; Botulizem; Clostridium Botulinum; Diagnosis; epidemiologija; Epidemiology; Therapy; toksini; toxin; zastrupitve