Strukturni in upravljalski dejavniki družbene kohezije, zaupanja in participacije v spletnih skupnostih - Petrič, Gregor (Družboslovne razprave, 2008)
Prispevek obravnava družbene strukture in procese v skupinskih komunikacijskih prostorih na spletu, ki te prostore povzdignejo iz socialnih agregatov v družbeno formo, ki jo lahko imenujemo spletna skupnost. Pri tem se osredotoča na tri sidrišča spletnih skupnosti - družbeno kohezijo, zaupanje in participacijo, ki omogočajo skupnostim njihovo reprodukcijo in kontinuiteto, hkrati pa so tudi vir znanja, družbenih odnosov in identifikacije za njene člane. Ponujen je vpogled v procese regulacije in samopredstavitve, ki odločilno vplivajo na tri sidriščne elemente spletnih skupnosti. Na osnovi teoretske razprave je oblikovan pojasnjevalni model, ki vzpostavlja vzročno-posledične odnose med omenjenimi procesi. Predstavljena je izčrpna operacionalizacija dejavnikov na ravni lastnosti skupnosti, ki izhajajo iz upravljavskih odločitev, in tistih, ki so rezultat družbene dinamike v skupnosti. Rezultati multiple regresijske analize na 61 slovenskih spletnih forumih kažejo, da na družbeno kohezijo, zaupanje in participacijo v spletnih skupnostih v največji meri vplivajo družbene strukture kot rezultat skupinske dinamike, v manjši meri pa upravljavske odločitve, ki imajo lahko tudi nezaželene prikrite posledice.
Keywords: Svetovni splet; World Wide Web; Communication; Komuniciranje; Navidezne skupnosti; Virtual communities; Social cohesion; Družbena kohezija; Trust; Zaupanje; Participacija; Participation; družbena omrežja