Lutka z besedilom okoli vratu - Dujić, Lidija (Otrok in knjiga, 2006)
Lutka ne izvira iz besedila, temveč iz giba, izpeljanega iz likovnega dejstva.Na tem izhodišču obstaja lutkovno gledališče v dveh osnovnih oblikah: likovno/vizualno gledališče, ki je abstraktno, namenjeno odraslemu gledalcu, praviloma brez besedila, s poudarjeno tendenco, da se lutke/predmeti/objekti izognejo aktantskim dramskim modelom in lutkovno gledališče, ki je namenjeno predšolskim otrokom in učencem prvih razredov, spored je skoraj izključno lektiren/pravljičen, lutke se hkrati na sceni spopadajo z velikanskim obsegom besedila, prav tako pa tudi s tehnološko agresivno medijsko konkurenco. Z dodatnim besedilom za vratom se lutka na sceni opoteka.
Keywords: lutkovno gledališče; lutke; besedilo; scenografija