Vloga in usoda klavzule "vzemi ali plačaj" v konkurenčnem pravu - Repas, Martina (Lexonomica, 2014)
Avtorja se v prispevku ukvarjata z vprašanjem dopustnosti klavzule "vzemi ali plačaj" v konkurenčnem pravu, ki se v praksi pogosto pojavlja pri sklepanju vertikalnih sporazumov o dobavi zemeljskega plina. Glede na prakso nacionalnih konkurenčnih organov ta klavzula sama po sebi ni sporna, lahko pa ustvarja posebni konkurenčni problem, tj. omejevanja dostopa do trga, v povezavi z drugimi klavzulami, kot so npr. prepoved nadaljnje prodaje, teritorialne omejitve, omejitve glede rabe predmeta pogodbe, redukcijske klavzule ipd. Posebej pogosto pa se ta klavzula pojavlja v dolgoročnih pogodbah o dobavi zemeljskega plina, ki imajo lahko tudi naravno izključnih pogodb, kar je lahko prav tako problematično. Konkurenčnopravna presoja in usoda klavzule "vzemi ali plačaj" je tako odvisna od tega, v kakšnem sporazumu oz. v kombinaciji s kakšnimi klavzulami se pojavlja, prav tako pa tudi od razmer na trgu oz. pogojev konkurence na trgu.
Keywords: konkurenca; konkurenčno pravo; pogodbe; zemeljski plin