Tviterasi, tviteraši or twitteraši? - Miličević, Maja (Slovenščina 2.0, 2016)
V prispevku predstavimo vzporedno ročno normalizacijo vzorcev, izluščenih iz korpusov hrvaških in srbskih tvitov. Najprej opišemo nabor podatkov, podamo poenotene smernice za anotatorje in predstavimo analizo pretvorb iz nestandardnega v standardni jezik, ki smo jih zajeli v gradivu. Rezultati kažejo, da se zaprte besedne vrste (tiste, ki redkeje sprejemajo nove besede ali pa jih sploh ne sprejemajo, torej predvsem slovnične besedne vrste) pretvarjajo pogosteje kot odprte (tiste, ki pogosteje sprejemajo nove elemente), da so najpogosteje pretvorjene leme pomožni in modalni glagoli, medmeti, členki in zaimki, da so izbrisi pogostejši kot vstavljanja ali zamenjave in da do pretvorb pogosteje prihaja na koncu besed kot na drugih mestih. Ugotovili smo, da si hrvaščina in srbščina delita številne pretvorbne vzorce, ne pa vseh. Medtem ko lahko nekatere razlike pripišemo strukturnim razlikam med jezikoma, se za druge zdi, da bi jih lahko lažje razložili z zunajjezikovnimi dejavniki. Izdelani nabori podatkov in začetne analize se lahko uporabljajo za proučevanje nestandardnega jezika kot tudi za razvoj jezikovnih tehnologij za nestandardne jezikovne podatke.
Keywords: Croatian; hrvaščina; srbščina; Twitter (družabno omrežje); korpusi (jezikoslovje); računalniško posredovana komunikacija